POOŠTRENA MOBILIZACIJA U UKRAJINI: Usvojena i KONTROVERZNA odredba koja je RAZBESNELA vojnike! Na frontu su već 2 godine...
Foto: EPA Oleg Petrasyuk, AP

POOŠTRENA MOBILIZACIJA U UKRAJINI: Usvojena i KONTROVERZNA odredba koja je RAZBESNELA vojnike! Na frontu su već 2 godine...

Planeta -

Ukrajinski parlament usvojio je u četvrtak predlog zakona koji uvodi strože odredbe o mobilizaciji.

Tekst zakona je sporan jer ne predviđa rokove za demobilizaciju vojnika.

- Urađeno je! Zakon o mobilizaciji je usvojen. Za njega su glasala 283 poslanika - objavio je poslanik Aleksij Gončarenko na Telegramu.

Ukrajini jako nedostaje dobrovoljaca i na tekstu zakona se radilo mesecima, posle više od dve godine rata protiv Rusije.

Tekst kojim se pooštravaju sankcije za prekršioce zakona izazvao je skandal jer je u poslednjem trenutku uklonjena odredba kojom se predviđa demobilizacija vojnika koji su odslužili 36 meseci, što je težak udarac za vojnike koji se bore više od dve godine. .

Sankcije za one koji pokušaju da izbegnu mobilizaciju od sada će biti strože, a zakon će olakšati i procedure regrutacije jer uvodi digitalnu bazu podataka.

Da bi stupio na snagu, mora da ga potpiše predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajina je početkom aprila snizila starosnu granicu za mobilizaciju sa 27 na 25 godina.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

02:18

MOBILIZACIJA NEĆE BRZO POKAZATI REZULTATE! Stručnjaci: Intezitet rata u Ukrajini OGROMAN, vojnici se PREPUŠTAJU SMRTI OD MUKE?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track