OTKRIVEN PLAN TRAMPA ZA UKRAJINU: Ovako želi da okonča dugogodišnji rat!
Foto: Elijah Nouvelage / AFP / Profimedia

OTKRIVEN PLAN TRAMPA ZA UKRAJINU: Ovako želi da okonča dugogodišnji rat!

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp će, ako bude ponovo izabran, iskoristiti vojnu pomoć da primora Kijev i Moskvu da sednu za pregovarački sto i postignu sporazum o prekidu vatre, prenosi CNN, pozivajući se na izvore.

Sagovornik kanala, upoznat sa Trampovim mišljenjem o tom pitanju, rekao je da će se bivši predsednik najverovatnije obratiti predsednicima Ukrajine i Rusije Volodimiru Zelenskom i Vladimiru Putinu dan nakon svog eventualnog izbora (u novembru) ili inauguracije (u januaru 2025. godine) da započne koordinacione pregovore.

On je dodao da će Tramp verovatno iskoristiti američku vojnu pomoć Ukrajini kao polugu da dovede obe strane za pregovarački sto.

"Imam jednostavan plan"

Sjedinjene Američke Države su najveći donator vojne pomoći Kijevu, ali je predlog zakona o izdvajanju 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini od jeseni "zaglavio" u Kongresu, značajno ograničavajući snabdevanje.

Evropski zvaničnici su zabrinuti da bi praćenje Trampovog plana moglo značiti da Ukrajina izgubi deo teritorije.

Ukrajina, Volodimir Zelenski
foto: EPA/Presidential Press Service Han

Tramp je više puta rekao da bi, da je predsednik, rešio konflikt u Ukrajini što je pre moguće. U intervjuu za "Foks Njuz" prošlog jula, rekao je da će prvo kontaktirati Putina i Zelenskog.

- Rekao bih Zelenskom 'dosta, treba da se dogovorite'. Reći ću Putinu 'ako se ne dogovorite, mi ćemo Ukrajini dati mnogo, više nego što su ikada imali, ako moramo' - rekao je bivši predsednik.

Šta kažu Kijev i Moskva?

"Vašington post" je 7. aprila pisao da je Tramp u privatnom razgovoru govorio o planu za okončanje sukoba u Ukrajini, koji podrazumeva pritisak na Kijev da ustupi Krim i Donbas Moskvi.

Savetnik Trampove kampanje Džejson Miler nazvao je to lažnim vestima.

Donald Tramp, Vladimir Putin, Džo Bajden
foto: AP/Paul Sancya, AP/Mikhail Metzel, AP/Doug Mills, Shutterstock

Moskva je više puta izjavljivala da je otvorena za pregovore, ali pod sopstvenim uslovima, uključujući i priznavanje novih teritorija, dok sa druge strane Kijev insistira na vraćanju granica iz 1991. godina i povlačenju ruskih trupa. Ukrajinska strana je istakla da neće zamrznuti sukob i da neće odustati od zahteva za vraćanje teritorija.

Evropljani su zabrinuti da bi dolazak Trampa na vlast mogao značiti da Ukrajina izgubi deo teritorije, ali bi krajnji cilj bio da se okonča gubitak života.

- Ako Ukrajina želi kontinuiranu pomoć, moraju da sednu i pregovaraju, a ako Rusija ne želi da damo veliku količinu nove podrške Ukrajini, onda moraju da sednu i pregovaraju. To ne znači popustiti Ukrajini ili dati Putinu sve što on želi - rekao je izvor upoznat sa planovima bivšeg predsednika.

Kurir.rs/Blic/CNN/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track