ERDOGAN SPREMIO MIROVNI PLAN: Turska poslala Zelenskom i Putinu nacrt sporazuma, ovo se neće svideti predsedniku Ukrajine
Foto: Alexey NIKOLSKY / AFP / Profimedia

ERDOGAN SPREMIO MIROVNI PLAN: Turska poslala Zelenskom i Putinu nacrt sporazuma, ovo se neće svideti predsedniku Ukrajine

Planeta -

Turska je ponudila novi nacrt sporazuma koji bi zamrznuo rat između Rusije i Ukrajine duž postojeće linije fronta, a prema izvoru upoznatom sa dokumentom, on se promoviše uz posredovanje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i inicijativa je turske strane.

Izvor tvrdi da sve tri strane, odnosno Turska, Rusija i Ukrajina, trenutno imaju tekst dokumenta, prenosi ruski nezavisni list „Nova Gazeta Evropa“, sa sedištem u Letoniji.

Nacrt je zasnovan na dokumentima sa prvih pregovora u Istanbulu, a u novi tekst su unete neke od formulacija iz maja 2022. godine.

Mirovnu inicijativu može podržati veći broj evropskih političara, kao i zemalja globalnog juga, navodi se u tekstu.

U dokumentu se napominje da je međusobna obaveza Sjedinjenih Američkih Država i Rusije da ne koriste nuklearno oružje ni pod kojim okolnostima, i poziva na obnavljanje Sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja (START-3), u odsustvu jednostranog povlačenja iz njega u budućnosti.

Dokument predviđa i zabranu mešanja u unutrašnje stvari druge zemlje na bilo koji način koji bi mogao da destabilizuje njenu vlast, kao i zamrzavanje rata duž postojeće linije fronta.

Volodimir Zelenski

Takođe su navedene obaveze da se održe referendumi 2040: nacionalni referendum o spoljnoj politici zemlje, kao i referendumi pod međunarodnom kontrolom na svim ukrajinskim teritorijama koje je Rusija pripojila u vreme zamrzavanja rata.

Nacrt sporazuma podrazumeva i garancije vanblokovskog statusa Ukrajine do 2040, i razmenu zatvorenika po formuli „svi za sve“, a od Rusije se traži da se ne protivi pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Kako ocenjuje ruski list, verovatnoća usvajanja ovog nacrta sporazuma je mala, budući da je ovo najmanje deveti projekat ove vrste. Ukrajinska „formula mira“, razvijena 2022. godine, uključivala je 10 tačaka, od kojih se mnoge ne poklapaju sa novim nacrtom mirovnog ugovora.

Kineski mirovni plan je takođe uključivao tačke koje nisu unete u novi nacrt: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta i ukidanje jednostranih sankcija koje ne rešavaju postojeće probleme već stvaraju nove.

Međutim, navodi „Nova Gazeta Evropa“, sama činjenica njegovog pojavljivanja ukazuje da međunarodna zajednica i pojedine zemlje nastavljaju da ulažu napore da pronađu način da se rat okonča.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja