PUTIN RAZGOVARAO S LUKAŠENKOM: Nismo odustali od mirnog rešavanja sporova u Ukrajini
Foto: PA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

PUTIN RAZGOVARAO S LUKAŠENKOM: Nismo odustali od mirnog rešavanja sporova u Ukrajini

Planeta -

Rusija nikada nije odbila mirno rešenje sukoba sa Ukrajinom, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Predsednik Belorusije danas je započeo dvodnevnu posetu Belorusiji, a Putin je poručio da sa njim planira da razgovara o bezbednosnim pitanjima i informiše ga o situaciji na frontu.

"Nikada nismo odustali od mirnog rešavanja sporova sa Ukrajinom, štaviše, tome smo težili", rekao je Putin.

Ruski predsednik je poručio beloruskom kolegi da će mu se, ako bude potrebno, obratiti kako bi nastavio konsultacije o mirnom rešenju sukoba u Ukrajini.

"Ako bude potrebe, dozvolite mi da vas kontaktiram, možda ćemo nastaviti konsultacije povodom tog pitanja", rekao je Putin Lukašenku.

Govoreći o predstojećoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, Putin je konstatovao da Rusiju ne zovu na taj događaj, a istovremeno govore da se bez nje ne može.

"Sada se, kao što znate, promoviše ideja o održavaju nekakve konferencije u Švajcarskoj. Nas tamo ne zovu. Štaviše, oni smatraju da mi tamo nemamo šta da radimo. Istovremeno kažu da se bez nas ništa ne može rešiti. A pošto mi tamo ne idemo, to je već luda kuća", ocenio je ruski lider.

Putin je dodao da je Moskva protiv nametanja šema za rešenje ukrajinske krize koje nemaju uporište u realnosti.

"Još jednom želim da naglasim da mi podržavamo pregovore o mirnom rešenju, ali ne u formatu da nam nameću bilo kakve šeme koje nemaju veze sa stvarnošću", poručio je ruski lider, komentarišući inicijativu Švajcarske o održavanju samita o Ukrajini bez Rusije.

Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko
foto: Twitter Printscreen

"Mislim da su oni, u svakom slučaju, suprotna strana, u izvesnoj meri saterala sebe u ćošak kada je odustala od pregovora u nadi da će pobediti Rusiju na bojnom polju, nanevši joj strateški poraz. Sada shvataju da je to nemoguće", istakao je Putin.

O napadima Ukrajine na ruska energetska postrojenja

Predsednik Ruske Federacije je naveo da je Moskva prinuđena da odgovori na ukrajinske napade na ruska energetska postrojenja, ali da se u zimskom periodu uzdržava od toga.

"U poslednje vreme smo primetili seriju napada na naše energetske objekte i bili primorani da reagujemo. Želim da istaknem da iz humanitarnih razloga nismo izvršili nikakve napade zimi, nismo želeli da ostavimo socijalne ustanove, institucije, bolnice i tako dalje bez napajanja", rekao je.

Putin je nazvao ruske udare na ukrajinske energetske objekte "demilitarizacijom i direktnim uticajem na vojno-industrijski kompleks Ukrajine".

Lukašenko: Situacija na našim granicama teška, Minsk podržava Moskvu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je na sastanku u Kremlju izjavio da Minsk apsolutno podržava stav Moskve o mirovnom procesu.

"U ovom slučaju, apsolutno podržavamo mirovni proces, koji Rusija nikada nije napustila, pa ni danas, ako možemo da odigramo bilo kakvu ulogu u tome, mi ćemo uvek biti tu i delovaćemo u istom duhu sa vama", rekao je Lukašenko.

Kako je naveo, učesnici konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj u odsustvu Rusije moći će da se dogovore samo o eskalaciji.

"Ako žele u Švajcarskoj – oni to nazivaju mirovna konferencija – ako tamo žele da razgovaraju o miru u Ukrajini bez nas… naš stav je da se tamo mogu dogovoriti samo o tome kako da pojačaju eskalaciju ovog sukoba. Kakav mirovni proces može biti bez Rusije?", rekao je Lukašenko.

On je Putinu poručio da je situacija na zapadnoj granici Belorusije teška, budući da su SAD i Nemačka poslali vojsku u Litvaniju.

Kurir.rs/RT/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track