IZRAEL OČEKUJE NAPAD U NAREDNA 24 SATA? Iran kreće u odmazdu, nikad veća drama na Bliskom istoku, čeka se samo NAREĐENJE AJATOLAHA
Foto: Youtube/Ananda Yudha Pratama

novi detalji

IZRAEL OČEKUJE NAPAD U NAREDNA 24 SATA? Iran kreće u odmazdu, nikad veća drama na Bliskom istoku, čeka se samo NAREĐENJE AJATOLAHA

Planeta -

Izrael očekuje direktan napad Irana na južni ili severni deo zemlje u narednih 24 do 48 sati, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na dobro obavešteni izvor.

Američki list, pozivajući se na izvor koji navodno ima kontakte u iranskom rukovodstvu, tvrdi da još nije doneta konačna odluka o napadu, ali da se plan razmatra.

Volstrit džornal takođe navodi i da je jedan američki zvaničnik upoznat sa situacijom rekao da obaveštajni izveštaji SAD ukazuju na iranski udar u roku od nekoliko dana i to verovatno na izraelskom tlu.

- Planovi za napad su pred vrhovnim vođom i on još uvek odmerava politički rizik - rekao je savetnik iranskog ajatolaha Ali Hamneija.

Teheran je obećao da će se osvetiti Izraelu zbog vazdušnog napada na iranski diplomatski kompleks u sirijskom glavnom gradu Damasku. U vazdušnom napadu poginulo je sedam pripadnika Кorpusa garde islamske revolucionarne revolucije. Među njima su bila i dva vrhovna komandanta.

Visoki američki zvaničnici nagovestili su prošle nedelje da se očekuje i veruje da će iranska odmazda protiv izraelske ili američke imovine na Bliskom istoku biti neizbežna.

- Američki obaveštajci, međutim, sada ukazuju na to da je Iran fokusiran na uzvratni udar na izraelsko tlo, a ne na interese SAD ili Izraela negde drugde na Bliskom istoku - navodi Volstrit džornal.

Američka ambasada u Izraelu upozorila je u četvrtak zaposlene i članove njihovih porodica da ne putuju van centralnih delova zemlje.

- Zbog velikog opreza zaposlenima u američkoj vladi i članovima njihovih porodica zabranjeno je lično putovanje izvan šireg Tel Aviva, Jerusalima i Berševe - saopštila je ambasada.

Pentagon je potvrdio da je general Majkl Erik Кurila, komandant američke Centralne komande, koja je nadležna za vojne operacije na Bliskom istoku, boravio u četvrtak u Izraelu.

Sekretar odbrane Lojd Ostin je takođe razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom.

- Sekretar Ostin je uverio ministra Galanta da Izrael može da računa na punu podršku SAD u odbrani Izraela od iranskih napada, kojima je Teheran javno pretio - navodi se u saopštenju Pentagona.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da će Izrael nauditi svakome ko pokrene napade na jevrejsku državu.

- Ako neko naudi, mi ćemo nauditit njemu, spremni smo da zadovoljimo sve bezbednosne potrebe, kako defanzivno, tako i ofanzivno - rekao je Netanjahu tokom govora u vazduhoplovnoj bazi na jugu Izraela.

(Kurir.rs/WSJ/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:15

IMATE PRAVO DA GA UBIJETE GDE GOD DA SE NALAZI! Politikolog objašnjava ZAŠTO je Izrael gađao iranski konzulat META JE BIO ON?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track