UKRAJINA OSTALA BEZ RAKETA ZA PATRIOT I IRIS-T? Istrošena i većina drugih zaliha ODBRANA OD RUSKIH PROJEKTILA VIŠE NE POSTOJI
Foto: screenshot

novi detalji

UKRAJINA OSTALA BEZ RAKETA ZA PATRIOT I IRIS-T? Istrošena i većina drugih zaliha ODBRANA OD RUSKIH PROJEKTILA VIŠE NE POSTOJI

Planeta -

Julijan Repke, analitičar nemačkog tabloida Bild, koji pomno prati situaciju na frontu u Ukrajini, navodi da je Kijevu ponestalo raketa za sisteme Patriot i Iris-T.

Repke navodi da je upozorio na nedostatak raketa pre nekoliko nedelja.

- Ukrajini je ponestalo raketa Patriot i Iris-T. Većina drugih zaliha protivvazdušnih raketa je takođe iscrpljena ili uništena - napisao je Repke i dodao da zapadne zemlje u svojim skladištima imaju stotine sistema i hiljade raketa koje su potrebne Ukrajini.

Repke je naglasio da je pre dve nedelje od dobro obaveštenog izvora dobio podatak o preostalim raketama za Patriot.

- Neću to otkriti, naravno, ali broj je bio tako mali da do sada verovatno nije ostalo ništa - napisao je Repke.

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, istovremeno se požalio na svom nalogu na društvenoj mreži X da je PVO uspela da presretne samo mali broj ruskih projektila tokom napada u noći između srede i četvrtka.

- Zahvaljujem svima koji su angažovani na oporavku nakon napada i svakom ratniku iz našeg sistema protivvazdušne odbrane koji je noćas bio na straži. Neke od rakete i dronovi "šahid" su uspešno oboreni, nažalost, samo deo njih. Ruski teroristi su ponovo ciljali infrastrukturu od kritične važnosti. Izveden je još jedan gnusni raketni napad na Harkov i Harkovsku oblast - naveo je ukrajinski predsednik.

Zelenski je naglasio da svi ukrajinski susedi i drugi partneri vide da su Ukrajini kritično potrebni sistemi PVO.

- Rusiji se dozvoljava da sprovodi teror, a ako ruske rakete i dronovi "šahid" nastave da pogađaju ne samo Ukrajinu, nego i odlučnost naših saveznika, to će značiti davanje globalne dozvole teroru. Nama su potrebni PVO sistemi i druga pomoć u odbrani, a ne okretanje pogleda i duge diskusije. Ja sam zahvalan svima onima u svetu koji instinski podržavaju Ukrajinu u njenoj životnoj borbi. Zahvaljujem se svakom lideru koji neće ostati nem i koji će nastaviti nas podržava i osuđuje ruski teror - zaključio je Zelenski.

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track