TINEJDŽERI HTELI DA IZVEDU TERORISTIČKI NAPAD: Veličali ISIS, a kada je otkriven ceo plan, policija naredila HITNO HAPŠENJE
Foto: EPA/Vassil Donev

strašno

TINEJDŽERI HTELI DA IZVEDU TERORISTIČKI NAPAD: Veličali ISIS, a kada je otkriven ceo plan, policija naredila HITNO HAPŠENJE

Planeta -

Troje tinejdžera za koje se sumnja da su planirali islamistički teroristički napad trenutno su u pritvoru, saopštili su u petak nemački tužioci.

Prema navodima tužilaca, privedeni tinejdžeri — dve devojčice od 15 i 16 godina i 15-godišnji dečak — "Izjasnili su se spremnima" da izvedu napad.

Svo troje dolaze iz zapadne države Severna Rajna-Vestfalija.

Nalozi za hapšenje tinejdžera izdati su tokom uskršnjeg vikenda, kažu zvaničnici.

Tinejdžeri navodno veličali 'Islamsku državu'

Nemački dnevni list Bild izvestio je da se za pritvorenike kaže da veličaju džihadističku terorističku grupu "Islamska država" (ISIS) i da je plan uključivao napade noževima i molotovljevim koktelima na vernike u crkvama i policiju u policijskim stanicama.

Zvaničnici su rekli da su tinejdžeri formirali grupu za ćaskanje. Iako nije postojao konkretan plan za napad u određeno vreme ili na određenom mestu, istražitelji su „videli opasnost“ i izvršili pretrese, rekli su.

Nemačka je trenutno u stanju pripravnosti zbog islamističkih napada usred rata između Izraela i Hamasa . Nedavni teroristički napad u Moskvi , za koji je preuzela odgovornost ISIS-K , takođe je pojačao strahove od evropske bezbednosti u Nemačkoj i susednim zemljama poput Francuske .

Islamistički ekstremisti izveli su nekoliko napada u Nemačkoj poslednjih godina. Najsmrtonosniji je bio kada je kamion naletio na božićno tržište u Berlinu u decembru 2016. godine, ubivši 12 ljudi.

(Kurir.rs/ DW/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

03:13

RADIKALNI ISLAMISTI I OPASNI TERORISTI: Šta je ISIS-K, grupa koja je preuzela odgovornost za napad u Moskvi?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track