ŠTA JE TO MOSKVA TESTIRALA?! Svet u čudu zbog ruskog MISTERIOZNOG projektila! NOVA RAKETA MOĆNIJA I OD AVANGARDA? (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

neverica

ŠTA JE TO MOSKVA TESTIRALA?! Svet u čudu zbog ruskog MISTERIOZNOG projektila! NOVA RAKETA MOĆNIJA I OD AVANGARDA? (VIDEO)

Planeta -

Ruska vojska izvela je u petak probno lansiranje misteriozne interkontinentalne balističke rakete sa poligona Кapustin Jar!

- Borbena posada Raketnih strateških snaga uspešno je lansirala interkontinentalnu balističku raketu mobilnog kopnenog raketnog sistema sa sa 4. državnog centralnog međuspecifičnog poligona Кapustin Jar u Astrahanskoj oblasti - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije i dodalo da je lansiranje izvedeno u okviru državnog testiranja perspektivnih raketnih sistema.

Moskva, međutim, nije otkrila koja raketa je lansirana, ali stručnjaci su mahom saglasni da je u pitanju novo oružje.

Misteriozni tragovi na nebu nastali nakon lansiranja izazvali su paniku hiljadama kilometara okolo. Vojni ekspert Jurij Podoljaka navodi da su neobične tragove na nebu primetili stanovnici Teherana, Mahačkale, Samare, Ufe, Jekaterinburga...

Stanovnici severnih delova Irana i Iraka su na prvi mah pomislili da je Teheran pokrenuo napad na Izrael.

Podoljaka pre svega skreće pažnju na do sada neviđen let neke rakete.

- Ovo definitivno nije let konvencionalne bojeve glave konvencionalnog interkontinentalnog balističkog projektila. Nije čak ni manevarski Avangard. Očigledno je napravio nekoliko veoma oštrih zaokreta i preleteo najmanje 7.000 km samo iznad naseljene zone. Svuda je podsećala na "kometu" koja manevriše na prilično velikoj visini od 40 do 60 km. Testirali smo veoma čudno oružje - navodi Podoljaka i priznaje da nema više informacija o novom ruskom oružju.

Lansiranje je inače izvedeno 12. aprila odnosno na Dan kosmonautike koji Rusija obeležava u znak sećanja na dan kad je 1961. godine Jurij Gagarin izveo prvi let u svemir.

Bonus video:

02:20

RUSIJA NA PROLEĆE UDARA IZ NEOČEKIVANOG PRAVCA?! Stručnjak uverava: Krenuće na KIJEV, NATO može da ih spreči samo na jedan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track