ZAHAROVA OTKRILA ZAŠTO RUSIJA NIJE OSUDILA IRANSKI NAPAD! Žestoko odbrusila izraelskoj ambasadorki: Simona, seti se Zelenskog
Foto: AP Alexander Zemlianichenko, Shutterstock

reakcija

ZAHAROVA OTKRILA ZAŠTO RUSIJA NIJE OSUDILA IRANSKI NAPAD! Žestoko odbrusila izraelskoj ambasadorki: Simona, seti se Zelenskog

Planeta -

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, otkrila je zašto Rusija nije osudila napad Irana na Izrael!

- Izrael nije osudio ukrajinske udare na rusku teritoriju - napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.

Zaharova je tako prokomentarisala poziv ambasadorke Tel Aviva u Moskvi Simone Halperin da Rusija osudi masovni napad Irana na jevrejsku državu.

- Simona, podseti me kada je Izrael osudio bar jedan udar kijevskog režima na ruske regione, ne sećam se! Ali sećam se redovnih izjava izraelskih zvaničnika u prilog akcijama Zelenskog - dodala je Zaharova.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, podsetimo, pozvalo je nakon napada Iran i Izrael na uzdržanost.

Iran je napao Izrael u subotu kasno uveče. Teheran je prema nezvaničnim informacijama ispalio 185 dronova, 36 krstarećih projektila i 110 raketa zemlja-zemlja. Navodno je Izrael oborio većinu granata van svoje teritorije dok su u odbijanju napada učestvovale i američke i britanske trupe.

Кorpus garde islamske revolucije saopštio je da je uništio važne vojne ciljeve na teritorijama koje su okupirali Izrael. Iranska misija pri UN saopštila je da je napad bio odgovor na agresiju na diplomatske ciljeve i pozvala se na član 51 Povelje organizacije o pravu na samoodbranu.

Šef Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamed Bageri je pojasnio da je Teheran završio operaciju "Iskreno obećanje" protiv Izraela, ali je upozorio da će nastaviti da deluje u slučaju eskalacije Tel Aviva.

Zapadne zemlje osudile su iranski napad dok je generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na deeskalaciju. Hitan sastanak Saveta bezbednosti Svetske organizacije zbog pogoršanja situacije na Bliskom istoku zakazan je za nedelju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je primetio da je Tel Aviv odbio napade Teherana i obećao "pobedu zajedničkim naporima" dok je ministar odbrane zemlje Joav Galant dodao da kampanja još nije završena.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:28

ZAHAROVA: OVK MOŽDA PRISUTNA U UKRAJINI POD DRUGIM IMENOM! Na borbenim područjima pronađena tela sa odstranjenim organima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja