IZRAEL PRESREO BALISTIČKI PROJEKTIL IZVAN ZEMLJINE ATMOSFERE? Zabeležena MISTERIOZNA SCENA tokom masovnog iranskog napada (VIDEO)
Foto: EPA Abedin Taherkenareh, Printscreen/Twitter

neverica

IZRAEL PRESREO BALISTIČKI PROJEKTIL IZVAN ZEMLJINE ATMOSFERE? Zabeležena MISTERIOZNA SCENA tokom masovnog iranskog napada (VIDEO)

Planeta -

Izraelska protivvazdušna odbrana bila je na teškim mukama da se suprotstavi masovnom napadu iranskih dronova i raketa!

Na jednom od snimaka navodno se vidi presretanje iranskog balističkog projektila izvan Zemljine atmosfere. Pojedini vojni blogeri navode da je projektil na toj visini mogao da obori izraelski sistem "Strela 3" ili pak brod američke mornarice stacioniran uz obalu Izraela koristeći antibalističke rakete SM-3.

- Ludi snimak na kome se vidi nešto što može biti presretanje iranske balističke rakete koje se dešava izvan Zemljine atmosfere - navodi se u objavi na društvenoj mreži X.

Izraelske vlasti navode da su gotovo sve iranske bespilotne letelice i balističke rakete oborene dok Iran pak tvrdi da je ispalio sedam projektila "hajbar-4" i da je svaki od njih pogodio metu.

Sistem "Strela" inače je dizajniran i raspoređen pre nekih 25 godina.

Zajednički američko-izraelski projekat proizašao je iz potrebe da se Izraelu da način da se brani nakon što su izraelski gradovi pogođeni iračkim projektilima "Skad" tokom Prvog Zalivskog rata.

Drugi protivraketni odbrambeni sistemi prvobitno su bili namenjeni za obaranje aviona i morali su da budu prilagođeni za obaranje balističkih projektila većeg dometa na mnogo većim visinama i brzinama, a "Strela" je bila prvi koji je dizajniran posebno za taj zadatak.

Sistem je ranije korišćen 2017. godine za obaranje sirijske rakete zemlja-vazduh S-200 koja je promašila izraelski ratni avion i kretala se ka izraelskom gradu.

"Strela" je početkom novembra prošle godine presrela balističku raketu koju su Huti ispalili na Izrael i to je zvanično bio prvi put da je iskorišćena za svoju prvobitnu svrhu.

Bonus video:

01:15

IMATE PRAVO DA GA UBIJETE GDE GOD DA SE NALAZI! Politikolog objašnjava ZAŠTO je Izrael gađao iranski konzulat META JE BIO ON?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track