NAPAD IRANA NA IZRAEL: Tel Aviva razmatra udar na Teheran, oglasio se i Bajden, IDF odložila slanje trupa na Rafu
Foto: Shutterstock

NASTAVAK NAPETOSTI NA BLISKOM ISTOKU

NAPAD IRANA NA IZRAEL: Tel Aviva razmatra udar na Teheran, oglasio se i Bajden, IDF odložila slanje trupa na Rafu

Planeta -

Izrael je najavio da će Iran "platiti" zbog velikog napada bez presedana u kojem je u subotu uveče ispaljeno više od 300 dronova i raketa.

Vojska Izraela je objavila da je zajedno sa partnerima presrela 99 odsto tih projektila.

Ratni kabinet premijera Benjamina Netanjahua juče je okončan bez odluke o obimu i cilju izraelskog odgovora na napad.

CNN navodi da su američki predsednik Džo Bajden i članovi Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće kazala zvaničnicima Izraela da SAD neće učestvovati u bilo kakvoj ofanzivnoj akciji protiv Irana.

Odmazda Irana koja se dogodila proteklog vikenda je bila očekivana još od 1. aprila kada je u izralskom vazdušnom udaru na konzulat Irana u sirijskoj prestonici Damasku ubijeno sedam pripadnika Revolucionarne garde, uključujući komandanta i njegovog zamenika.

1 / 5 Foto: Shutterstock

19.20 - Bajden se oglasio prvi put o napadu

Američki predsednik Džo Bajden prvi put se javno osvrnuo na napad Irana na Izrael tokom vikenda i rekao da ostaje fokusiran na bezbednost Izraela i postizanje sporazuma o prekidu vatre i taocima dok radi na sprečavanju prelivanja sukoba u širi regionalni rat.

- SAD su posvećene bezbednosti Izraela. Posvećeni smo prekidu vatre koji će taoce vratiti kući i sprečiti da se sukob proširi - rekao je Bajden u Beloj kući.

19.05 - Izrael razmatra napad na Teheran?

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio je Izraelskim odbrambenim snagama da predstave opcije za ciljeve u Iranu kao odgovor na nedavni iranski napad!

Napadi bi trebalo da pošalju signal Iranu, ali ne i da dovedu do žrtava, a opcije bi mogle uključivati mete u Teheranu ili sajber napad, navodi izvor Vašington posta.

Više o tome OVDE

18.50 - Holandija otvara ambasadu u Teheranu

Holandija će prema navodima Rojtersa u utorak ponovo otvoriti ambasadu u Teheranu nakon što je bila zatvorena na dva dana iz bezbednosnih razloga.

Ne isključuje se novo zatvaranje ambasade.

Holandska vlada je u nedelju savetovala svojim građanima da ne putuju u Izrael zbog neizvesne bezbednosne situacije nakon vazdušnih napada Irana.

16.57 - Završen sastanak, razgovaralo se o nekoliko opcija, Netanjahu povukao neobičan potez

Ratni kabinet je završio sastanak na kojem se razgovaralo o odgovoru Izraela na iranski napad.

Kanal 12 naveo je da se razgovaralo o nekoliko opcija, a svaka od njih predstavlja "bolan" uzvratni udar na Iran, ali onaj koji ne izaziva regionalni rat.

Ratni kabinet takođe ima za cilj da izabere odgovor koji neće blokirati SAD, ističe se.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu povukao je neobičan potez, pa je pozvao šefove svih opozicionih partija na bezbednosni brifing u Tel Avivu, javlja BBC.

Ovo će pojačati spekulacije o tome kakva se rasprava vodi unutar tog ratnog kabineta koji je imao zadatak da donese odluku o tome šta Izrael treba da uradi sledeće.

Izraelski mediji govore o nekim žestokim debatama i o podeli sa nekim od bivših šefova armija, uključujući Benija Ganca i Gadija Ajzenkota, zalažući se za brz i snažan odgovor koji šalje vrlo jasan signal i čvrsto uspostavlja izraelsko odvraćanje.

Drugi tvrde da je ovo trenutak kada Izrael uživa snažnu podršku međunarodne zajednice i da treba vremena da se ova koalicija učvrsti.

16.10 - Izrael odlaže svoju kopnenu operaciju u Rafi

Izrael je ove nedelje trebalo da preduzme prve korake ka kopnenoj ofanzivi u Rafi, ali su ti planovi odloženi zato što se razmišlja o odgovoru na iranski napad, navodi CNN.

Iran je u nedelju lansirao 300 projektila i dronova ka Izraelu, što je donelo novu fazu napetosti, neizvesnosti i konfrontacije na Bliskom istoku.

Napad je podstakao Izrael da odloži svoje planove za ofanzivu u Rafi, gde se trenutno nalazi više od milion ljudi. Izraelsko vazduhoplovstvo je planiralo da u ponedeljak baci letke na delove grada, rekli su izvori. Jedan izraelski zvaničnik rekao je da je Izrael i dalje odlučan da izvede kopnenu ofanzivu u južnom gradu, iako je vreme evakuacije civila i predstojeće kopnene ofanzive u ovom trenutku nejasno. Izraelska vojska je odbila da komentariše.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naglasio je važnost invazije na Rafu kako bi se rasformirali preostali bataljoni Hamasa, uprkos značajnom pritisku Sjedinjenih Država da obustave sveobuhvatnu kopnenu ofanzivu. Budućnost rata u Gazi i nadolazeća kopnena ofanziva u Rafi takođe utiču na debatu ratnog kabineta o potencijalnom odgovoru na iranski napad.

Vojni odgovor koji rizikuje dalje eskaliranje sukoba sa Iranom odvukao bi pažnju i resurse vojske sa Gaze, gde je izraelska vlada obećala da će Hamasu dati potpuni poraz.

15.31 - Velika Britanija odbacuje tvrdnju Irana da je izdato upozorenje pre napada na Izrael

Velika Britanija odbacuje tvrdnju Irana da je izdato obaveštenje pre napada na Izrael, rekao je portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahjan rekao je u nedelju da je Iran dao susednim zemljama i Americi obaveštenje 72 sata unapred da će pokrenuti napade.

"Odbacio bih to", rekao je novinarima Sunakov portparol.

"I šire, najoštrije osuđujemo njihov direktan napad na Izrael."

SAD su takođe odbacile tvrdnju Irana.

13.56 - Lider izraelske opozicije poziva ministre da sruše vladu

Jair Lapid, lider izraelske opozicije, pozvao je Benija Ganca i Gadija Ajzenkota, ministre iz stranke Nacionalno jedinstvo, da pomognu u rušenju vlade premijera Benjamina Netanjahua.

Tajms of Izrael prenosi da je Lapid poručio da će Ganc i Ajzenkot imati većeg uticaja na politiku u njegovoj novoj koaliciji.

13.23 - Zapad pozvao Izrael da izbegava eskalaciju

Sve oči su uprte u Izrael dok čeka odluku o tome kako da odgovori na iranski napad dronovima i raketama tokom vikenda, a zapadni saveznici pozivaju Izrael da izbegava eskalaciju.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok kaže da je Izrael "pobedio u odbrani" u sukobu sa Iranom i da ne sme biti eskalacije u regionu.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je za Bi-Bi-Si da misli da je Izrael „savršeno opravdan” u odgovoru Iranu, ali je pozvao zemlju da bude oprezna i „misli svojom glavom, a ne srcem”.

13.10 - Borelj poziva na deeskalaciju sukoba

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj kaže da Bliski istok stoji na ivici ponora i poziva na deeskalaciju sukoba između Izraela i Irana.

"Mi smo na ivici ponora i moramo da se udaljimo od nje", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Borelj kaže da je očekivao odgovor Izraela na vazdušni napad Irana bez presedana, ali se nada da to neće izazvati dalju eskalaciju.

12.12 - „Izrael ne želi značajnu eskalaciju konfrontacije sa Iranom“

Izraelski zvaničnik rekao je SAD da ne žele značajno da eskaliraju obračun sa Iranom, kaže novinarima visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

„Mislim da nam je Izrael jasno stavio do znanja da ne želi značajnu eskalaciju sa Iranom. To nije ono što traže. Oni žele da se zaštite i brane“, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

12.03 - IDF od Netanjahuovog ratnog kabineta dobio odobrenje za "ofanzivnu i defanzivnu akciju" prtiv Irana

Izrael je objavio da je izradio planove za napad na Irana kao odgovor vazdušne udare bez presedana izvedene proteklog vikenda, navodi Dejli telegraf.

Britanski list navodi da su sinoć Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile da je ratni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odobrio i "ofanzivnu i defanzivnu akciju" uprkos upozorenjima koja stižu od zapadnih lidera.

11.36 - Peskov: „Izuzetno smo zabrinuti zbog eskalacije tenzija u regionu“

„Izuzetno smo zabrinuti zbog eskalacije tenzija u regionu“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao: „Pozivamo sve zemlje u regionu na uzdržanost“.

„Dalja eskalacija nikome nije u interesu. Zato se, naravno, zalažemo da se sve nesuglasice rešavaju isključivo političkim i diplomatskim metodama“, rekao je Peskov, prenosi Rojters.

10.39 - Netanjahu danas saziva novi sastanak ratnog kabineta

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas će sazvati novi sastanak ratnog kabineta, javio je Rojters pod oznakom hitno.

Gardijan prenosi da je okupljanje planirano za dva sata popodne po lokalnom vremenu (13 sati u Srbiji).

10.32 - Kameron je pozvao Izrael da ne uzvraća nakon iranskog napada, razmatra se o dodatnim sankcijama Iranu

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozvao je Izrael da ne uzvraća napad na Iran, rekavši da bi trebalo da se "razmišlja glavom i srcem" jer je napad Teherana bio skoro potpuni neuspeh.

"Mislim da je potpuno opravdano da misle da treba da reaguju jer su napadnuti, ali mi ih kao prijatelje pozivamo da razmišljaju glavom i srcem, da budu pametni i jaki", kaže Kameron.

Vlada Velike Britanije će takođe razmotriti o uvođenju dodatnih sankcija Iranu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, posle napada dronom i raketama na Izrael.

Upitan da li će vlada razmotriti dodatne sankcije Iranu, Kameron je za BBC rekao: "Da, apsolutno. Već imamo 400 uvedenih sankcija prema Iranu. Krajem prošle godine smo uveli potpuno novi režim sankcija, koji se pokazao veoma efikasnim. Mi smo sankcionisali IRGC, Iransku revolucionarnu gardu u celosti i nastavićemo da razmatramo koje dalje korake možemo da učinimo", dodaje on.

9.51 - Francuska pojačava bezbednost oko jevrejskih škola i sinagoga, Makron zabrinut

Francuska će pojačati bezbednost oko jevrejskih škola i sinagoga, delimično kao odgovor na trenutnu krizu između Izraela i Irana, rekao je ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin na društvenoj mreži Iks.

Francuski predsednik Emanuel Makron je, sa druge strane istakao da se eskalacija na Bliskom istoku mora izbeći.

9.39 - Izrael objavio snimak uništavanja jemenskog drona C-kupolom

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su snimak presretanja drona iznad područja Ejlata.

Uništavanje borbene bespilotne letelice, za koju se veruje da je lansirana iz Jemena, izvedeno je pomoću sistema protivvazdušne odbrane (PVO) Gvozdena kupola (Iron Dome) montiranog na brod.

Ta pomorska varijanta je poznata kao C-kupola (C-Dome).

9.06 - Iran zapretio: "Sledeći napad će biti odlučujući"

Iranski ambasador pri UN Amir Saeid Iravani dao je izjavu za Skaj njuz nakon sastanka Saveta bezbednosti UN.

Upitan o poruci Izraela da će uputiti "značajan" odgovor na napad koji je Iran izveo tokom vikenda, ambasador je odgovorio: "Mislim da je to pretnja, a ne akcija."

"Prazna pretnja?" upitao je Matjuz.

"Oni to znaju. Oni znaju da bi to bila naša druga odmazda pa razumeju da će sledeća biti odlučujuča", poručio je iranski ambasador.

8.58 - Amerika upozorila Izrael da se neće pridružiti odmazdi protiv Irana

Bela kuća je upozorila Izrael da se SAD neće pridružiti bilo kakvim napadima u znak odmaude protiv Irana, navodi BBC.

Britanski medijski servis prenosi da je visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Džoa Bajdena kazao sinoć novinarima da je šef Bele kuće zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da "veoma pažljivo i strateški razmisli" u vezi s odgovorom njegovih trupa na prvi napad koji je direktno iz Irana izvršen na teritoriju Izraela.

8.18 - Kako su Iran i Izrael postali neprijatelji?

Dve zemlje su bile saveznice sve do Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, kada je vlast preuzeo režim kojem je suprotstavljanje Izraelu ključni deo ideologije.

Iran ne priznaje Izraelu pravo na postojanje i poziva na brisanje ove države.

Vrhovni vođa ove zemlje, ajatolah Ali Hamnei, ranije je nazvao Izrael „malignim tumorom" koji će „nesumnjivo biti iskorenjen i uništen."

7.53 - Isplivali novi detalji o ubijenom iranskom generalu

Iranski general, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu koji je "bio okidač" za iranski napad tokom vikenda, pomogao je u planiranju Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, prenose mediji.

Više o tome pročitajte ovde.

7.41 - Zbog krize na Bliskom istoku porasla cena zlata

CNN je analizirao kako je iranski napad na Izrael uticao na finansijska tržišta.

Američka televizija navodi da je cena zlata porasla, dok su vrednosti akcija na azijskim berzama, koje se prve otvaraju, danas uglavnom pale.

Navodi se da je razlog u tome što su geopolitičke napetosti na Bliskom istoku uticale na to da se teži sigurnijim investicijama.

Cene nafte su u petak dostigle najviši nivo od oktobra prošle godine, dok se očekivao napad Irana na Izrael, ali su od jutrs na azijskim berzama blago opale pošto je, prema izraelskim zvaničnicima, napad izazvao samo manju štetu.

7.21 - IDF: Presretnut još jedan dron

Avičaj Adre, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) za arapske medije, objavio je jutros na društvenoj mreži X (bivši Tviter) da su Izraelci presreli još jedan dron.

Gardijan prenosi da je on u postu na arapskom naveo da su avioni izraelskog Ratnog vazduhoplovstva presreli dron koji je na teritoriju Izraela stizao s istoka.

Adre je naveo da dron nije predstavljao pretnju, ali nije objasnio na koga se sumnja da ga je lansirao.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track