"RUSI KAO AMEBE, PROBIĆE SE U HARKOV U JEDNOM ZAMAHU": Načelnik Generalštaba zemlje NATO kaže da tek onda kreće PROBLEM ZA PUTINA
Foto: YouTube/ Tagasi Kooli, Shutterstock, EPA/Pavel Byrkin sputnik kremlin

izjava za estonski javni medijski servis ERR

"RUSI KAO AMEBE, PROBIĆE SE U HARKOV U JEDNOM ZAMAHU": Načelnik Generalštaba zemlje NATO kaže da tek onda kreće PROBLEM ZA PUTINA

Planeta -

General-major Eno Mots, načelnik Generalštaba vojske Estonije, bivše sovjetske baltičke republike koja je sada članica NATO, izjavio je da bi Rusija potencijalno mogla da se probije u ukrajinski grad Harkov "u jednom zamahu".

Kijev post prenosi da je Mots u izjavi za estonski javni medijski servis ERR ocenio da bi Rusiji, ipak, za zadržavanje kontrole nad drugim po veličini gradom u Ukrajini bilo potrebno "značajno veće prisustvo trupa".

Navodi se da je Mots naveo da snage pod komandom ruskog predsednika Vladimira Putina u ratu u Ukrajini primenjuju "taktiku amebe", što znači da koriste manje vojne snage raštrkane po raznim područjima, u nadi da će pronaći ulaz.

Ukrajinski sajt navodi da je u poslednje vreme došlo do povećanja broja ruskih napada na Harkov, koji su praćeni propagandom Kremlja koja na uništenje tog grada.

Navodi se da je Mots izrazio iznenađenje izdržljivošću stanovništva Harkova, kada se uzme u obzir koliko je grad blizu zone sukoba.

On je ocenio da, iako Rusija može da pokreće raketne i bombaške napade na Harkov, njegovo zauzimanje bi i dalje predstavljalo izazov.

- Rusija može da se probije u sam grad u jednom zamahu, ali da bi ga zadržala po svojom kontrolom biće joj potrebno mnogo više trupa. A to je upravo ono što danas nedostaje Rusima - kazao je Mots.

Prema njegovim rečima, Rusija trenutno u Ukrajini ima više trupa nego pre dve godine, ali su njihova obučenost i nivoi komande u rangu čete i niži.

- Poslednjih nedelja oni su pokušavali da koordinišu napade na nivou čete oklopnim borbenim vozilima, iako su ovo bili prilično izolovani slučajevi - naveo je Mots.

Eno Mots, načelnik Generalštaba estonske vojske
Eno Mots, načelnik Generalštaba estonske vojskefoto: YouTube/ Tagasi Kooli

Načelnik Generalštaba estonske vojske je izrazio uverenje da Rusija pokušava da raširi liniju fronta kako bi naterala Ukrajinu da preduzme šire odbrambene mere.

On je to opisao kao "taktiku amebe".

- Kao što sam rekao, oni nemaju mogućnosti za duboki prodor, ali guraju svuda, rizikujući živote svojih vojnika i njihovu opremu i nadajući se da će odjednom iskrsnuti prilika. To je njihov model delovanja, koji nije karakterističan samo za bojno polje, već bi ne neko rekao da se dešava i na globalnom nivou - zaključio je Mots.

Ukrajina, ruski vojnici, Harkov, Vladimir Putin, Volodomir Zelenski
foto: Shutterstock, Handout / AFP / Profimedia, EPA Sergey Kozlov, AP Efrem Lukatsky, AP Mikhail Metzel

Kijev post navodi da je Harkov pretvoren u grad na liniji fronta koji je skoro konstantno izložen granatiranju, još od kada je rat počeo u februaru 2022.

Navodi se da je taj grad pre sukoba imao skoro 1,5 miliona stamovnika, a da je sada taj broj prepolovljen zbog neprestanih napada.

Harkov, Ukrajina
foto: Printscreen

Ukrajinske snage od leta 2022. drže ponovo pod svojom kontrolom grad i obližnju granicu sa Rusijom, ali je zbog te njene blizine meta raznog ruskog naoružanja, uključujući navođene bombe koje se ispaljuju iz aviona, rakete, dronove i višecevne bacače.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

00:51

AKO RUSI UPOTREBE NUKLEARNO ORUŽJE, OVE DVE ZEMLJE ĆE UZVRATITI ISTOG SEKUNDA! Obradović: Ne ide to tako što se stisne dugme!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track