TUŽAN KRAJ, ZAVRŠILI TRKU ZA BELU KUĆU PRE NEGO ŠTO JE POČELA: Mnogi se nadali da će se "NO LABELS" suprotstaviti Bajdenu i Trampu
Foto: Shutterstock

ANALIZA GLASA AMERIKE

TUŽAN KRAJ, ZAVRŠILI TRKU ZA BELU KUĆU PRE NEGO ŠTO JE POČELA: Mnogi se nadali da će se "NO LABELS" suprotstaviti Bajdenu i Trampu

Planeta -

Neki američki birači čekaju da treća politička stranka saopšti ime svog predsedničkog kandidata pre nego što se opredele između kandidata Demokratske i Republikanske partije, navodi Glas Amerike.

Međutim, preostalo je malo opcija pošto je grupa "No Labels" - ili Bez oznaka - odustala od planova da uđe u trku sa svojim predsedničkim kandidatom.

Misija je bila jednostavna. Dok Amerikanci izlaze na birališta u vreme dubokih podela, "No Labels" je trebalo da zajedno kandiduje jednog republikanca i jednog demokratu - na listi jedinstva.

“U ovom trenutku, sve veći broj Amerikanaca, možda čak i većina, oseća se isključenim iz političkog procesa. Smatraju da su ih dve velike stranke napustile”, izjavio je Ben Čevis, kopredsedavajući grupe "No Labels" na nacionalnom nivou.

"No Labels" se zato nadao da će privući birače koji su umorni od Džoa Bajdena i Donalda Trampa, kao što je Džon Sulkovski iz Južne Karoline.

“Zaista ne želim da vidim nijednog od njih u Beloj kući naredne godine”, kaže Sulkovski.

Novac nije bio problem. "No Lables" tvrde da su prikupili 60 miliona dolara. Problem je bio ko će se takmičiti.

Kandidaturu u ime treće stranke su odbili političari bliži centru kao što je demokratski senator Džo Menčin. Bivši republikanski guverner Leri Hogan napustio je grupu da bi se takmičio za Senat. Bivša kandidatkinja za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli je takođe odbila ponudu. Krajem marta, preminuo je Džo Liberman, bivši senator iz Konektikata i osnivač "No Labels".

Donald Tramp, Džo Bajden
foto: Shutterstock

Pre nekoliko dana, grupa je odustala od ideje o sopstvenom kandidatuza predsednika.

Preostalo je još samo nekoliko opcija. Najprepoznatljivije ime je Robert F. Kenedi. On se takmiči kao nezavisni kandidat i mogao bi da pokupi glasove i demokrata i republikanaca.

"Moja namera je da odvučem glasove obojici", kaže Kenedi.

Za njega će glasati Mardži Linč iz Pensilvanije, koja kaže:

“Jednostavno smo spremni za promenu. Dosta nam je i Trampa i Bajdena. Spremni smo za nešto novo”.

Nešto novo nudi i autorka knjiga o samopomoći Marijen Vilijamson, koja se takmiči za nominaciju demokrata.

“Svi smo se okupili ovde, ili bar mnogi od nas, zato što smo uznemireni zbog naše zemlje. Zabrinuti smo za nju”, poručila je Vilijamson na jednom od svojih predizbornih skupova.

Na pitanje novinarke Glasa Amerike da li misli da Vilijamson ima šansu Sofi Ahmed, glasačica iz Virdžinije, kaže - ne.

"Ali htela sam da Demokratska partija čuje moj glas, da neki od nas nisu oduševljeni opcijom koju nam nude”.

Donald Tramp, Džo Bajden
foto: Shutterstock

Tu je i progresivni aktivista, filozof i profesor na Univerzitetu Harvard Kornel Vest. Ranije član Zelene stranke, sada se takmiči kao nezavisni kandidat.

Međutim, američki glasači obično naginju ka poznatim imenima i velikim strankama. A to znači - Bajden i Tramp. Ponovo. Bivši i sadašnji predsednik ponavljaju okršaj od pre četiri godine.

“Biramo manje od dva zla i ponekad me to muči. Ponekad mislim da ne moram ni da se potrudim da glasam”, rezignirana je Valeri Barnet iz Južne Karoline.

Dvojica kandidata imaju šest meseci da promene mišljenje Barnet - i drugih Amerikanaca sličnih njoj.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preveo: N. V.)

Bonus video:

03:16

AMERIKANCIMA 11. SEPTEMBAR I TRAMP MOGU DA SE DESE JEDNOM! Jovanović prognozirao: Ako isti trendovi ostanu, BAJDEN POBEDUĐE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track