FOTOGRAF SNIMIO UNUTRAŠNJOST POTOPLJENOG AVIONA, PA ZATEKAO NEŠTO NEVEROVATNO: Sve što je video mu se UREZALO u pamćenje (VIDEO)
Foto: Printscreen

hit snimak

FOTOGRAF SNIMIO UNUTRAŠNJOST POTOPLJENOG AVIONA, PA ZATEKAO NEŠTO NEVEROVATNO: Sve što je video mu se UREZALO u pamćenje (VIDEO)

Planeta -

Internetom kruži novi snimak potopljenog putničkog aviona, za koji se nekada verovalo da je izgubljeni avion Malezija Erlajnza MH370.

Na snimku koji je snimio ronilac vidi se avion Lokhid Martin L1011 Tristar pozicioniran na dnu mora, sa sedištima i razbijenim prozorima. Avion je na dnu Crvenog mora od 2019. godine i od tada je prava turistička atrakcija.

Podvodni fotograf Bret Holzer snimio je potopljenu olupinu, a tada je otkrio da su ormarići i nasloni za glavu još uvek netaknuti.

Veliki avion sa 400 sedišta, koji je prvi put servisiran 1980-ih, potopljen je nakon što je prvo prebačen na međunarodni aerodrom Kralj Husein u Jordanu. Uprava za specijalnu ekonomsku zonu Akabe je na kraju donela avion i odlučila da ga potopi u pokušaju da podstakne ronilački turizam.

Odluka je takođe pomogla u promovisanju rasta korala što je uspešno učinjeno u proteklih pet godina. Ronioci moraju da putuju oko 15 do 28 metara dubine kako bi u potpunosti pristupili avionu i njegovom veštačkom grebenu.

Avion je još uvek u velikoj meri u jednom komadu, sa sva tri njegova motora i dalje postavljena na krilima i repnom peraju. Druge karakteristike, uključujući kokpit, toalete i kuhinje, ostali su takođe netaknuti prema izveštaju časopisa Skuba Dajving iz 2022.

Ronilac Bret Holzer je ranije rekao: "Kokpit je najplići deo olupine i gleda na plažu na oko 13 metara. Ronioci mogu da idu pozadi do poslednjih izlaznih vrata, koja se nalaze na dubini od 28 metara, ili mogu izaći kroz srednja vrata, koja su na dubini od oko 20 metara."

Ranije su se pojavile spekulacije da je potopljeni Tristar zapravo nestali avion Malezija Erlajnza MH370, koji je nestao 2014.

Natpis je tada glasio: "Malezijski avion MH370 koji je nestao pre 9 godina pronađen je pod okeanom bez ljudskih skeleta".

Međutim, glasine su brzo pobijene, jer je slika uparena sa snimkom koji je podelio Dip Blu Dajv Centar. Na snimku se videlo: "Olupina aviona Tristar. Crveno more, Akaba."

(Kurir.rs/Mirror/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:26

Neverovatan podvodni prizor na Adi Ciganliji: Čačanski ronici usnimili kapitalni primerak ribe Tolstolobik, dugačka preko jednog metra i teška oko 50 kilograma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track