POTPUNI HAOS: Desetine mrtvih nakon katastrofalnih poplava u Pakistanu, voda ušla u kuće, vlasti proglasile HITNO VANREDNO STANJE
Foto: Abdul MAJEED / AFP / Profimedia

STRAŠNO

POTPUNI HAOS: Desetine mrtvih nakon katastrofalnih poplava u Pakistanu, voda ušla u kuće, vlasti proglasile HITNO VANREDNO STANJE

Planeta -

Najmanje 39 ljudi je poginulo u Pakistanu nakon što su neuobičajeno jake kiše pogodile jugozapad ove zemlje.

Neki od poginulih su farmeri koje je udario grom dok su sejali pšenicu, saopštile su vlasti.

Slike na mrežama prikazuju delove poljoprivrednog zemljišta koje je "progutala" kišnica. Poplave su takođe poremetile snabdevanje električnom energijom i transportne mreže.

Pakistan je iskusio porast ekstremnih vremenskih pojava, jer se bori sa uticajima klimatskih promena.

2022. godine, delovi zemlje su bili potpuno potopljeni u poplavama bez presedana, u kojima je poginulo više od 1.700 ljudi, a na hiljade je povređeno. Milioni su ostali bez krova nad glavom i mesecima nakon toga bez čiste vode za piće.

Neka područja pogođena poplavama 2022. godine, uključujući Hajber Pahtunhvu i Belučistan, ponovo su pogođena nedavnim olujama.

Proglašeno vanredno stanje

S obzirom da se narednih dana očekuje još kiše, pakistanska Nacionalna uprava za upravljanje katastrofama je takođe upozorila na klizišta i bujične poplave.

Najnaseljenija pakistanska provincija Pendžab pretrpela je najveći broj poginulih do sada, sa 21 osobom koja je poginula od udara groma između petka i nedelje, prenela je agencija AFP.

Najmanje osmoro je poginulo u najzapadnijoj provinciji Beludžistan, navodi AFP, gde su vlasti proglasile vanredno stanje. Školama u pokrajini je naređeno da se zatvore u ponedeljak i utorak.

Obimna područja Pasnija, priobalnog grada Baluča, prekrivena su kišnicom.

„Pasni trenutno izgleda kao veliko jezero jer su bujične poplave ušle u ljudska naselja i glavne komercijalne oblasti“, rekao je Noor Ahmed Kalmati, predsednik gradskog opštinskog odbora, za pakistanske novine Davn.

Obilne poplave su takođe prijavljene u susednom Avganistanu. Najmanje 33 osobe su ubijene, a stotine domova oštećeno ili uništeno, saopštile su u nedelju avganistanske vlasti.

Naučnici su rekli da je globalno zagrevanje verovatno igralo ulogu u razornim poplavama koje su pogodile Pakistan 2022. Pakistan je takođe rangiran kao peta najranjivija zemlja na klimatske promene, prema Globalnom indeksu klimatskog rizika UN.

(Kurir.rs/ BBC/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track