"UVLAČI BLISKI ISTOK U RAT DA BI OSTAO NA VLASTI": Turska optužila izraelskog premijera Netanjahua, vođa HAMASA stiže kod Erdogana
Foto: Abir SULTAN / AFP / Profimedia, Shutterstock

OBRAĆANJE IZ KATARA

"UVLAČI BLISKI ISTOK U RAT DA BI OSTAO NA VLASTI": Turska optužila izraelskog premijera Netanjahua, vođa HAMASA stiže kod Erdogana

Planeta -

Turska je optužila izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da želi da uvuče Bliski istok u rat "da bi ostao na vlasti".

"Očigledno je da (Benjamin) Netanjahu pokušava da uvuče region u rat da bi ostao na vlasti" - rekao je u sredu uveče ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan novinarima u Kataru koji posreduje radi okončavanja rata Izraela s Palestincima.

Izrael ne samo što od oktobra ratuje se palestinskim pokretom Hamas u Pojasu Gaze i razmenjuje vatru s pokretom Hezbolah u Libanu, koji ima iransku podršku, već se upustio i u oružanu konfrontaciju s Iranom čije zaoštravanje preti čitavom regionu.

Iran, Izrael, Bendžamin Netanjahu
foto: EPA Ronen Zvulun Pool, Shutterstock

Fidan koji je govorio zajedno sa Mohamedom bin Abdelrahmaneom al Tanijem, premijerom i ministrom spoljnih poslova Katara, ocenio je da je rizik da se sukob u Pojasu Gaze proširi na region "konstantan".

"Udvostručićemo naše napore da stavimo tačku na taj rat" - dodao je on.

Fidan je takođe ukazao da je u sredu razgovarao "tri sata" u Dohi s liderom Hamasa Ismailom Hanijem i članovima Političkog biroa tog palestinskog islamističkog pokreta, posebno na temu razgovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Ismail Hanije, vođa Hamasa
Ismail Hanije, vođa Hamasafoto: EPA / IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE

Hanijea će ovog vikenda u Turskoj primiti predsednik Redžep Tajip Erdogan, jedan od najvećih kritičara lidera Izraela tokom rata Izraela protiv Hamasa.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

02:24

STRUČNJAK ZA BLISKI ISTOK, DŽEJMS BOUDEN EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Zabrinut sam! Potrebna je jedna pogrešna meta Izraela, A ONDA...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track