PLANIRALI ATENTAT NA ZELENSKOG: Poljak pomagao ruskim agentima u zaveri za ubistvo ukrajinskog predsednika
Foto: Handout / AFP / Profimedia, AP

PLANIRALI ATENTAT NA ZELENSKOG: Poljak pomagao ruskim agentima u zaveri za ubistvo ukrajinskog predsednika

Planeta -

Muškarac iz Poljske uhapšen je pod optužbom da je bio spreman da pomogne ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi u navodnoj zaveri za ubistvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izvestili su u četvrtak poljski tužioci, prenosi AP.

Poljsko nacionalno tužilaštvo saopštilo je da je Poljak, identifikovan samo kao Pavel K., optužen da je bio spreman da ruskim agentima prenese informacije o bezbednosti aerodroma i da je uhapšen u Poljskoj u sredu.

Čovek je bio u kontaktu sa Rusima direktno uključenim u rat u Ukrajini i očekivalo se da će preneti detaljne informacije o aerodromu Žešov-Jasionka u jugoistočnoj Poljskoj, u blizini granice sa Ukrajinom, koji služi kao kapija za međunarodnu vojnu i humanitarnu pomoć za Ukrajinu. Aerodrom je pod kontrolom američkih trupa.

Ako bude proglašen krivim, muškarac bi mogao dobiti do osam godina zatvora, navodi se u saopštenju za javnost.

Nemačka uhapsila dve osobe zbog navodnog planiranja sabotiranja vojnih objekata

Dve osobe, koje imaju nemačko i rusko državljanstvo, uhapšene su u Nemačkoj zbog navodnog planiranja sabotiranja vojnih objekata, uključujući i američke, kako bi podrivali vojnu podršku Ukrajini, saopštili su nemački tužioci u četvrtak.

Rusija, FSB
foto: Printscreen/Twitter

Nadležni su izvršili pretrese domova i radnih mesta dvojice osumnjičenih, koji se terete da su radili za stranu tajnu službu, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Jedan od osumnjičenih, identifikovan kao Diter S., razgovarao je o mogućim zaverama sa osobom povezanom sa ruskom tajnom službom od oktobra 2023. godine, ističe se u saopštenju za javnost.

Diter S. je pripremao bombaške napade i paljevine u vojnim objektima, uključujući i one kojima su upravljale američke snage, dodaje se u saopštenju.

Prema pisanju magazina Špigl, jedan od objekata je vojna baza Grafenver u južnoj saveznoj državi Bavarskoj, gde se ukrajinski vojnici obučavaju za upravljanje američkim tenkovima Abrams.

Ruska ambasada u Berlinu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

„Namera akcija je bila da se potkopa vojna podrška koju Nemačka pruža Ukrajini protiv ruske vojne agresije“, navodi se u saopštenju nemačkog tužioca.

Kurir.rs/AP/Jutarnji/Preneo: P. P.

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja