SAD POVLAČI TRUPE IZ NIGERA, ČAD ZAHTEVAO DA AMERIKA OBUSTAVI AKTIVNOSTI SVOJE VOJSKE: Dolaze ruski instruktori?
Foto: Shutterstock

SAD POVLAČI TRUPE IZ NIGERA, ČAD ZAHTEVAO DA AMERIKA OBUSTAVI AKTIVNOSTI SVOJE VOJSKE: Dolaze ruski instruktori?

Planeta -

SAD će povući svoje trupe iz Nigera, rekao je Rojtersu kasno sinoć upućeni izvor, dodajući da je postignut dogovor između zamenika američkog državnog sekretara Kurta Kembela i vođstva Nigera.

Nešto više od hiljadu američkih vojnika stacionirano je u Nigeru.

Američka vojska u Nigeru delovala je iz dve baze, uključujući i bazu bespilotnih letelica poznatu kao Vazdušna baza 201 izgrađenu u blizini Agadeza u središnjem Nigeru za više od 100 miliona dolara. Od 2018. baza se koristi protiv militanata Islamske države i organizacije Džamat Nusrat al-Islam val-Muslimin koja je ogranak Al Kaide u Sahelu.

Baza za borbu protiv islamskih militanata

Prošle je godine vojska preuzela državnim udarom vlast u Nigeru. Do državnog udara Niger je bio ključni bezbednosni partner SAD-a i Francuske.

Međutim, nova vlast u Nigeru pridružila se huntama u susednom Maliju i Burkini Faso i okončala vojni sporazum s nekadašnjim zapadnim saveznicima.

Vojna hunta u Nigeru napustila je regionalni politički i ekonomski blok EKOVAS (ECOWAS) i neguje bliske veze s Rusijom.

U narednim danima razgovaraće se o tome kako će povlačenje trupa izgledati, rekao je anonimni Rojtersov izvor. Izvor je rekao da će uprkos ovom koraku i dalje postojati diplomatski i ekonomski odnosi između SAD-a i Nigera.

Nju Jork Tajms je ranije saopštio da će više od 1000 američkih vojnika napustiti Niger u nadolazećim mesecima.

Dolaze ruski vojni instruktori

Prošlog meseca nigerska vladajuća vojna hunta poručila je da je sa trenutnim učinkom povukla vojni sporazum koji je dopuštao delovanje u zemlji vojnom i civilnom osoblju američkog ministarstva odbrane. Pentagon je nakon toga rekao da traži pojašnjenje, dodavši da je američka vlada imala "jednake i iskrene" razgovore u Nigeru pre te objave vojne hunte i da nastavlja da komunicira s vladajućim vojnim većem Nigera.

Stotine ljudi prošle su nedelje na ulicama glavnog grada Nigera zahtevale odlazak američkih trupa iz zemlje, nakon što je vlast dodatno promenila svoju strategiju okončanjem vojnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama i dobrodošlicom ruskim vojnim instruktorima.

Osam državnih udara u zapadnoj i središnjoj Africi tokom četiri godine, uključujući Burkinu Faso, Mali i Niger, podstaklo je rastuću zabrinutost zbog demokratskog nazadovanja u regiji.

Čad je zahtevao da SAD obustave rad vazdušne baze

Glavni komandant čadskih vazduhoplovnih snaga zahtevao je da SAD obustavi aktivnosti američke vojske u vazduhoplovnoj bazi u blizini glavnog grada Ndžamene zbog činjenice da nisu bile u mogućnosti da dostave dokumente koji opravdavaju svoje prisustvo, prenosi Rojters, citirajući pismo.

Ranije je Si-En-En, pozivajući se na informisane izvore, javio da je vlada Čada poslala pismo Sjedinjenim Državama, preteći da će prekinuti bezbednosni sporazum koji reguliše prisustvo američkih trupa u zemlji.

U pismu se navodi da će američki vojnici morati da napuste francusku vojnu bazu u glavnom gradu Čada.

"U pismu od 4. aprila upućenom ministru oružanih snaga Čada, načelnik štaba vazduhoplovnih snaga Idris Amin Ahmed rekao je da je saopštio atašeu odbrane SAD da obustavi američke aktivnosti u vazdušnoj bazi Adji Kosei nakon što Amerikanci nisu bili u mogućnosti da dostave dokumente koji opravdavaju njihovo prisustvo tamo", navodi agencija u saopštenju.

U pismu se navodi da sporazumi o logističkoj podršci osoblja nisu dovoljni da opravdaju prisustvo američkog vojnog osoblja u bazi. Načelnik štaba vazduhoplovstva Čada zatražio je od ministra oružanih snaga da obavesti Amerikance o odluci.

(Kurir.rs/Index/RIA/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track