NAUČNICI PRONAŠLI FOSIL ZASTRAŠUJUĆEG OGROMNOG STVORA: Njegova dužina je ŠOKIRALA sve, a imenovan je po MITOLOŠKOM KRALJU (VIDEO)
Foto: Printscreen

neverovatno

NAUČNICI PRONAŠLI FOSIL ZASTRAŠUJUĆEG OGROMNOG STVORA: Njegova dužina je ŠOKIRALA sve, a imenovan je po MITOLOŠKOM KRALJU (VIDEO)

Planeta -

Ogroman fosil zmije koji je star više miliona godina mogao bi biti duži od školskog autobusa ili Ti-Reksa, a verovatno će biti zabeležen kao jedan od najdužih gmizavaca koji su ikada lutali Zemljom, saopštili su naučnici u četvrtak.

27 fosilizovanih pršljenova pronađenih u blizini rudnika uglja u Indiji otkrili su zmiju koja je bila dugačka između 11 i 15 metara i živela je pre 47 miliona godina u močvarnim zimzelenim šumama.

Čudovišna zmija je verovatno težila oko tone, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu Sajentifik Riports.

Ali zmija, nazvana Vasuki indikus (Vasuki indicus), nije verovatno bila brza, veruju istraživači.

"S obzirom na njenu ogromnu veličinu, Vasuki je bio grabljivac iz zasede koji se polako kreće i koji bi savladao svoj plen kroz stezanje", rekao je koautor studije Debajit Data.

Naučnici su mu dali ime po mitološkom zmijskom kralju Vasukiju, koji se obavija oko vrata hinduističkog božanstva Šive, rekao je Data.

Fragmente kičme zmije pronašao je 2005. drugi koautor, Sunil Bajpi, u zapadnoj Indiji.

Najduži primerak Ti-Reksa izmeren je na 12,5 metara, što znači da je Vasuki mogao biti malo duži čak i da nije bio ni približno masivan kao dinosaurus.

Drugi fosili u blizini u kojima je zmija pronađena uključuju somove, kornjače, krokodile i primitivne kitove, što ukazuje na to šta je zmija možda pojela, rekao je Data.

"Vasuki je bio veličanstvena životinja. Možda je to bio nežni džin, koji bi naslonio glavu na visok trem ili se tromo kretao kroz močvaru poput beskrajnog voza”, rekao je Data.

Novopotvrđena zmija je po veličini slična najvećoj poznatoj zmiji, zvanoj Titanoboa, koja je bila dugačka oko 12 metara i živela je na teritoriji današnje Kolumbije pre 60 miliona godina.

(Kurir.rs/NY Post/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track