ALARMANTNO: Krčenje šuma ugrozilo životinje u Ugandi, prinuđeni da jedu izmet slepih miševa koji je povezan sa KOVIDOM-19
Foto: Profimedia

UŽAS

ALARMANTNO: Krčenje šuma ugrozilo životinje u Ugandi, prinuđeni da jedu izmet slepih miševa koji je povezan sa KOVIDOM-19

Planeta -

Životinje u ugandskoj šumi jedu izmet slepih miševa prepun virusa nakon što je uzgoj duvana uništio njihov uobičajeni izvor hrane, pokazalo je istraživanje.

Virus povezan sa Covid-19 bio je među 27 identifikovanih u izmetu koji su jele šimpanze, antilope i majmuni.

Istraživači kažu da ovo otkriće baca svetlo na to kako se novi virusi mogu širiti sa divljih životinja na ljude.

Životinje su praćene u studiji Univerziteta Stirling i Univerziteta Viskonsin-Medison.

Šestogodišnji projekat pokrenut je kada je dr Pavel Fedurek sa Fakulteta prirodnih nauka i škotskog Univerziteta Stirling posmatrao divlje šimpanze u šumi Budongo kako jedu nagomilani izmet slepih miševa, poznat kao guano, iz šupljine drveta.

U julu 2017. postavio je kamere koje su snimile i druge vrste koje jedu izmet.

Prema recenziranoj studiji, koja je objavljena u časopisu Komunikejšn Biolodži ,gvano je „alternativni izvor ključnih minerala“ za životinje nakon što su palme koje su nekada konzumirale „požnjevene do izumiranja“.

Nekoliko vrsta virusa u izmetu

Drveće su koristili lokalni stanovnici Budonga za sušenje listova duvana, koji su potom prodavani međunarodnim kompanijama.

Nešto više od šest meseci, istraživači su sakupljali uzorke gvana iz šupljine drveta iz koje su životinje snimljene kako jedu. Laboratorijska analiza izmeta identifikovala je nekoliko virusa, uključujući i onaj koji se odnosi na SARS-CoV-2, virus koji je izazvao pandemiju Covid-19.

„Ostaje nepoznato da li se betakorona virus koji se nalazi u guanu prenosi na ljude, ali nudi primer kako nove infekcije mogu preskočiti barijere vrsta“, navodi se u saopštenju za štampu Univerziteta Stirling.

„Oko četvrtine od 27 virusa koje smo identifikovali bili su virusi sisara, a ostali su bili virusi insekata i drugih beskičmenjaka“, rekao je za BBC profesor Toni Goldberg sa Univerziteta Viskonsin-Medison u SAD.

Jedan od virusa je srodnik SARS koronavirusu

"Svih 27 virusa su bili novi u nauci, tako da ne znamo kakve efekte mogu imati na ljude ili druge životinje. Ali jedan virus se istakao jer je bio srodnik virusa koji svi znaju: SARS koronavirus 2."

Dr Pavel Fedurek, stručnjak za ponašanje životinja na Univerzitetu Stirling, rekao je: „Naše istraživanje ilustruje kako suptilan oblik selektivne seče šuma, na kraju vođen globalnom potražnjom za duvanom, može izložiti divlje životinje i, samim tim, ljude virusima koji žive u guanu slepih miševa, povećavajući rizik od širenja virusa.

„Studije poput naše bacaju svetlo na pokretače i puteve prenosa virusa sa divljih životinja na divlje životinje i sa divljih životinja na čoveka, na kraju poboljšavajući naše sposobnosti da sprečimo epidemije i pandemije u budućnosti.

Istraživači se nadaju da će njihovi nalazi omogućiti intervenisanje u prenošenju virusa između vrsta i na kraju pomoći u sprečavanju budućih pandemija.

(Kurir.rs/ BBC/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

03:13

KANJON REKE MILEŠEVKE ČUVA PRIRODNO BOGATSTVO SRBIJE! Ovde žive ugrožene biljke i životinje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja