ZA NEKOLIKO SATI STIŽE ORUŽJE U UKRAJINU: Bajden potpisao zakon o paketu pomoći od 61 milijarde dolara
Foto: Shutterstock

ZA NEKOLIKO SATI STIŽE ORUŽJE U UKRAJINU: Bajden potpisao zakon o paketu pomoći od 61 milijarde dolara

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je danas zakon o paketu pomoći kojim se pruža ključna vojna pomoć Ukrajini, čime su okončani meseci pregovora i debata.

Paket pomoći, koji je Senat usvojio u utorak kasno uveče je vredan ukupno 95 milijardi dolara i uključuje skoro 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, 26 milijardi dolara za Izrael i 8 milijardi dolara za Indo-Pacifik.

Paket takođe uključuje zakon koji bi na kraju mogao dovesti do zabrane TikTok-a u Sjedinjenim Državama – dajući kineskoj matičnoj kompaniji "ByteDance" otprilike devet meseci da ga proda ili će u suprotnom biti zabranjen u prodavnicama aplikacija u Sjedinjenim Državama.

- Ovo je dobar dan za Ameriku. Dobar je dan za Evropu. To će učiniti Ameriku bezbednijom. To će učiniti svet sigurnijim - rekao je Bajden u svom govoru nakon potpisivanja zakona.

- Pazim da isporuka počne odmah - rekao je Bajden o pomoći Ukrajini. - U narednih nekoliko sati, bukvalno, nekoliko sati.

Ukrajina, MIM-104 Patriot, Patriot Sistem, Patriot
foto: Shutterstock

Potpisivanje paketa pomoći bilo je kulminacija višemesečnih napetih pregovora, ličnog lobiranja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i podele republikanske stranke u Predstavničkom domu koji nastavlja da ugrožava lidersku poziciju predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona.

Konzervativci su se protivili daljem finansiranju Kijeva od strane SAD i pretili da će smeniti Džonsona zbog njegovog vođenja pregovora. Konzervativci u Kongresu protivili su se dodatnoj pomoći za ono što vide kao rat bez pobede.

Bajden je proveo mesece lobirajući kod Džonsona da krene napred sa pomoći Ukrajini, angažujući najviše zvaničnike administracije i direktora CIA-e Bila Bernsa.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Bonus video:

01:52

UPOZORENJE DIREKTORA CIA: OVA GODINA ĆE BITI KOBNA ZA UKRAJINU OSIM U JEDNOM SLUČAJU! Koprivica: Makron je dobio nalog iz SAD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track