ANA JE UMRLA NAKON EUTANAZIJE IAKO JE ZABRANJENA! Ovako je govorila: Želim da iskoristim pravo da biram kako i kada ću umreti
Foto: AP/Martin Mejia

ANA JE UMRLA NAKON EUTANAZIJE IAKO JE ZABRANJENA! Ovako je govorila: Želim da iskoristim pravo da biram kako i kada ću umreti

Planeta -

Žena iz Perua sa neizlečivom bolešću koja ju je ostavila prikovanu za krevet i zbog koje je zahtevala danonoćnu negu, postala je prva osoba koja je umrla od eutanazije u ovoj zemlji.

Nakon duge pravne bitke, Ana Estrada (47) "umrla je pod sopstvenim uslovima, u skladu sa svojom idejom o dostojanstvu i uz punu kontrolu nad svojom autonomijom do kraja", rekla je njena porodica u saopštenju objavljenom u ponedeljak.

Eutanazija je zabranjena u Peruu, ali je u februaru 2021. godine peruanski sud naložio zdravstenim vlastima da "poštuju Aninu odluku" da okonča svoj život uz pomoć medicinske procedure eutanazije.

Ana Estrada
foto: AP/Martin Mejia

To je bilo prvi put u istoriji zemlje da je pravedni sistem prepoznao i ovlastio pravo osobe da okonča svoj život, prenosi CNN.

Zdravstveni zvaničnici nisu uložili žalbu, a odluku je kasnije ratifikovao Vrhovni sud u julu 2022. godine.

"Ovo je istorijska presuda", rekao je u to vreme njen advokat Valter Gutijerez, dodajući da je Ana bila "veoma srećna".

Gutijerez je objasnio za CNN da je Ana "volela život i želela je da nastavi da živi u okviru ograničenja svojih okolnosti", ali je želela slobodu da umre pod sopstvenim uslovima.

Ana Estrada
foto: AP/Martin Mejia

Psiholog po profesiji, Estrada je bolovala od polimiozitisa, hronične i degenerativne bolesti koja je zahvatila njene mišiće, sprečavajući je da govori i ostavljajući je prikovanu za krevet. Bila je na respiratoru i bile su joj potrebne medicinske sestre da se brinu o njoj 24 sata dnevno.

Ana je dva puta govorila za CNN na španskom.

Tokom intervjua 2021. godine, Ana je rekla da želi da "iskoristi svoje pravo da bira kada, kako i gde da umre".

Ana Estrada
foto: AP/Martin Mejia

Ali tada je već četiri godine prolazila kroz legalnu bitku, u početku sama a onda kasnije uz pomoć kancelarije ombudsmana.

"Anino nasleđe živeće u umovima i srcima mnogih ljudi i u istoriji naše zemlje", navodi se u saopštenju porodice.

Kurir.rs/Telegraf/CNN

Preneo: R.J.

Bonus video:

03:24

EUTANAZIJA JE UBISTVO, MA MAKAR SE RADILA IZ SAMILOSTI Teolog o slučaju u Zemunu: Ne može čovek uzimati ono što je dao Bog!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track