LUKAŠENKO PREBACUJE TRUPE NA ZAPADNU GRANICU: "U stanju su pune borbene gotovosti, stojimo LICEM U LICE SA NATO"
Foto: AP/Belarusian Presidential Press Service

LUKAŠENKO PREBACUJE TRUPE NA ZAPADNU GRANICU: "U stanju su pune borbene gotovosti, stojimo LICEM U LICE SA NATO"

Planeta -

Belorusija je prebacila nekoliko bataljona u stanju pune borbene gotovosti iz Vitebske oblasti na zapadnu granicu, rekao je predsednik Aleksandar Lukašenko, govoreći na Svebeloruskom narodnom saboru.

- Prebacili smo nekoliko bataljona iz Vitebska i sada stojimo licem u lice sa NATO. Bataljoni su u stanju pune borbene gotovosti. Spremni su za pokret sa mesta dislokacije u roku od tri sata - rekao je on.

Istovremeno, Lukašenko je naglasio da Belorusija ne planira da napada bilo koga i da sa njene teritorije ne treba očekivati nikakve agresivne akcije.

On tvrdi i da je Ukrajina koncentrisala 120.000 vojnika u blizini granice sa Belorusijom, i da je verovatnoća provokacije veoma velika.

- Na našim južnim granicama stvara se veoma napeta situacija - rekao je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci su potpuno minirali granicu sa Belorusijom. Tvrdi i da je evidentirano dvadesetčetvoročasovno izviđanje svih vrsta usmereno protiv Belorusije.

Vežbe koje SAD i NATO izvode u Evropi ukazuju na to da Zapad vidi region kao potencijalno poprište vojnih operacija, a Rusiju i Belorusiju kao protivnike, izjavio je Lukašenko.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:49

RUSIJA I BELORUSIJA POSTAJU JEDNA ZEMLJA! Stručnjaci nemaju dilemu: NATO u prednosti što se tiče sektora privatne vojske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track