AMERIKA SPREMA NOVI AVION SUDNJEG DANA: Razvoj moćne komandne letelice koštaće 13 milijardi VOJSKA IMALA JEDAN POSEBAN ZAHTEV
Foto: Neil Watkin / Alamy / Alamy / Profimedia

ugovor

AMERIKA SPREMA NOVI AVION SUDNJEG DANA: Razvoj moćne komandne letelice koštaće 13 milijardi VOJSKA IMALA JEDAN POSEBAN ZAHTEV

Planeta -

Američko vazduhoplovstvo dodelilo je ugovor od 13 milijardi dolara kompaniji Sijera Nevada za razvoj novog komandnog aviona sposobnog da izdrži i nuklearni rat!

Projekat Survivable Airborne Operations Center (SAOC) ima za cilj da zameni E-4B, zastareli avion Sudnjeg dana iz sedamdesetih, koji se bliži kraju radnog veka, saopštilo je Američko vazduhoplovstvo u petak.

Očekuje se da će novi komandni avion biti završen 2036. godine.

Operativni zahtevi nalažu da se sistem naoružanja sastoji od komercijalnog derivata mlaza ojačanog i modifikovanog da ispuni vojne zahteve.

Rojters je u decembru izvestio da su američke vazduhoplovne snage odlučile da umesto Boinga izaberu drugu kompaniju da razvije naslednika E-4B.

Iako se obično koristi za transport američkog ministra odbrane, E-4B je dizajniran kao mobilno komandno mesto, sposobno da izdrži nuklearne eksplozije i elektromagnetne efekte, omogućavajući američkim liderima da isporuče naređenja vojsci u slučaju vanredne situacije u državi.

E-4B je takođe sposoban da puni gorivo u vazduhu i ima sobe za konferencije i brifing i naprednu komunikacionu opremu.

Vazduhoplovstvo trenutno koristi četiri aviona E-4B od kojih je najmanje jedan u pripravnosti u svakom trenutku. Flota visoko modifikovanih aviona Boing 747-200, međutim, postala je sve teža i skuplja za održavanje kako delovi zastarevaju.

Očekuje se da će E-4B doći do kraja svog radnog veka početkom 2030-ih.

Amerika će prvi put posle 40 godina, podsetimo, početi proizvodnju nove nuklearne bojeve glave V93 za interkontinentalne balističke rakete!

(Kurir.rs/Reuters/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

03:35

AMERIKANCI DIZAJNIRALI AVION ZA BUDUĆI RAT Stručnjaci bez dileme: Rusija kaska zbog rata, dve godine su u vojnoj operaciji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track