BRITANIJA SPREMA HIPERSONIČNU KRSTAREĆU RAKETU London bi da drži korak u naoružanju s Kinom, Rusijom i SAD, premijer Sunak DAO ROK
Foto: EPA/Filip Singer, Shutterstock

ULAGANJE 75 MILIJARDI FUNTI U VOJNI BUDŽET DO 2030.

BRITANIJA SPREMA HIPERSONIČNU KRSTAREĆU RAKETU London bi da drži korak u naoružanju s Kinom, Rusijom i SAD, premijer Sunak DAO ROK

Planeta -

Velika Britanija planira da do kraja ove decenije opremi oružane snage te zemlje hipersoničnom krstarećom raketom domaće proizvodnje, saznaje Dejli telegraf.

Navodi se da britanski vojni zapovednici žele oružje koje je u stanju da postigne brzinu veću od pet maha, dok vlada premijera Rišija Sunaka žuri da uhvati korak na tom polju sa Kinom, Rusijom i SAD.

Ministarstvo odbrane u Londonu je insistiralo da novo oružje bude u potpunosti osmišljeno i napravljeno u Britaniji.

Dejli telegraf navodi da je kao krajnji rok za stavljanje ove rakete u aktivnu službu navedena 2030. godina.

Navodi se da je premijer Sunak ovaj projekat označio kao jednog od korisnika planiranog povećanja vojnog budžeta za 75 milijardi funti u narednih šest godina.

- Vrhunski projekti poput ovog su mogući jedino zahvaljujući ogromnim novim investicijama koje je vlada protekle nedelje pokrenula u oblasti inovacija u odbrambenoj industriji - kazao je izvor britanskog konzervativnog lista iz Ministarstva odbrane.

On je naveo da, pošto opozicioni laburisti ne žele da podrže takve investicije u naoružanje, nastavljenje ovog projekta bili bi nemoguće pod njihovim liderom Kirom Starmerom kao premijerom.

- Vojska bi bila prisiljena da odustane od projekta razvoja hipersonične rakete, čimebi se (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu ostvarili snovi - ocenio je izvor Dejli telegrafa.

Velika Britanija, zastava Velike Britanije, supersonična raketa
foto: Shutterstock

List navodi da su planovi za izradu ove rakete još uvek u ranoj fazi i da još uvek nije doneta odluka da li bi ona bila lansirana sa kopna, mora ili iz vazduha.

Navodi se da je jedna od opcija da raketu nosi borbeni avion Tajfun ili F-35, što bi uticalo da ona bude kraćeg dometa i sa manjom bojevom glavom u odnosu na veže projektile koji se ispaljuju sa kopna.

Razmišlja se i o mogućnosti da za lansiranje te rakete bude zadužen neki od britanskih bojnih brodova.

Navodi se da je za projekat direktno zadužena centrala Ministarstva odbrane u Vajtholu, umesto da bude prepušten nekom od tri roda vojske.

Krajem prošle godine britansko Ministarstvo odbrane pokrenulo je konzoscijum u kojem je oko 80 kompanija koje su dobile zadatak da osmisle dizajn rakete.

Riši Sunak, britanski premijer
Riši Sunak, britanski premijerfoto: EPA/Filip Singer

Navodi se da je Okvirni sporazum za razvoj hipesoničnih tehnologija i kapaciteta (The Hypersonic Technologies & Capability Development Framework Agreement) lansiran u decembru 2023. i da je označen kao "misija od nacionalnog značaja".

Izvori uključeni u ovaj projekat rekli su za Dejli telegraf da će izrada ove rakete biti posebno teška pošto neki od materijala potrebnih za to još uvek ni ne postoje i oni moraju da se osmisle od nule kako bi izdržali ogromne temperature koje se razvijaju pri hipersoničnim brzinama.

Još brže oružje možda stigne od Amerikanaca

Dejli telegraf objašnjava da je Britanija većinu projekata izrade raketa do sada sprovodila u saradnji sa barem jednim stranim saveznikom, pa je i zbog toga ovaj novi projekat neobičan.

Navodi se da ipak postoji mogućnost da, u okviru odvojenog projekta, London nabavi još bržu i sofisticiraniju vrstu hipersoničnog oružja, poznatog kao "klizno vozilo" (glide vehicle, bojeva glava koja se odvaja od noseće rakete i ima sposobnost manevrisanja), kroz partnerstvo u AUKUS sa SAD i Australijom.

Podseća se da je Amerika već uspešno testirala hipersoničnu krstareću raketu kako bi zadržala korak sa Rusijom i Kinom.

Džo Bajden, predsednik SAD, je za ruske hipersonične rakete koje su lansirane na ukrajinske gradove ocenio da ih je "skoro nemoguće zasuatviti".

(Kurir.rs/The Daily Telegraph/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track