HUTI PONOVO TUKU! Nova DRAMA u Crvenom moru, naoružani pobunjenici napali još jedan brod
Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

HUTI PONOVO TUKU! Nova DRAMA u Crvenom moru, naoružani pobunjenici napali još jedan brod

Planeta -

Naoružani pobunjenici Huti u Jemenu su izvršili još jedan napad na brodove u Crvenom moru, saopštio je danas britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije.

U saopštenju piše da je do napada na brod došlo blizu obale lučkog mesta Mokha u Jemenu i pozivaju se posade ostalih brodova na veću opreznost u tim vodama, ali bez navođenja više detalja.

Huti nisu odmah preuzeli odgovornost za napad, ali su najverovatniji krivci, jer su od novembra do sad izvršili preko 50 napada na brodove koji prolaze kroz strateški važan prolaz u Adenskom zalivu.

Međutim, napadi Huta su se proredili poslednjih nedelja pošto su pobunjenici bili na meti kampanje vazdušnih napada u Jemenu, predvođenih SAD. Prolaz brodova kroz Crveno more i Adenski zaliv je višestruko smanjen zbog pretnji.

Američki zvaničnici spekulišu da pobunjenicima možda ponestaje oružja kao rezultat kampanje protiv njih koju predvode SAD, nakon što su poslednjih meseci neprekidno ispaljivali dronove i projektile. Međutim, pobunjenici su obnovili svoje napade prošle nedelje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track