PRONAŠLI JE ZACEMENTIRANU SA ŽICOM OKO VRATA: O njoj se nije znalo ništa, a nakon 20 godina konačno se otkrilo KO JE ONA (FOTO)
Foto: Printscreen

jezivo ubistvo

PRONAŠLI JE ZACEMENTIRANU SA ŽICOM OKO VRATA: O njoj se nije znalo ništa, a nakon 20 godina konačno se otkrilo KO JE ONA (FOTO)

Planeta -

Detektivi njujorške policije su konačno identifikovali ostatke žene pronađene misteriozno zakopane u cementu na nekadašnjoj pre 20 godina.

Policajci veruju da je žena, koja je bila poznata samo kao „Midtaun Jane Doe“ nakon što su njen skelet pronašli građevinski radnici u ulici 301 V. 46th St. na Menhetnu u februaru 2003, Patricia Kathleen McGlone, tinejdžerka iz Sunset Parka, Bruklina.

Sumnja se da je njeno telo zakopano krajem 1960. godine.

Detektiv Rajan Glas konačno je dobio pozitivnu identifikaciju McGlonea nakon godina iscrpnog staroškolskog detektivskog rada u kombinaciji sa visokotehnološkim forenzičkim i genealoškim istražnim radom u Laboratoriji za kriminal u policiji, uključujući i neke koji uključuju DNK žene ubijene 11. septembra 2001 — i čije je ime takođe bilo Patriša.

„Sada možemo da započnemo sledeću fazu istrage — pronalaženje ubice“, rekao je Glas nedavno za Post o slučaju, koji je nekada potresao grad, frustrirao zaprepašćene istražitelje i zgrabio naslove tabloida širom Velike Britanije.

Imala između 17 i 19 godina

„Svako je nečije dete. Moramo da završimo“, rekao je on.

Mekgloun je imala između 17 i 19 godina kada istražitelji veruju da je smrtno zadavljena, vezana električnom žicom, umotana u tepih i potom zacementirana u podrum zgrade, koji je nekada bio dom mafijaškog rokenrol kluba The Scene.

Mekglonino telo je otkriveno kada su građevinski radnici razbili ploču od cementa u podrumu zgrade i njena lobanja se otkotrljala na pod.

Unutar improvizovane grobnice nalazio se ručni sat, neke dečije igračke i prsten sa pečatom sa inicijalima PMcG.

Ali istraga odeljenja o sablasnom nalazu ubrzo se nasukao s obzirom na ograničenu forenzičku tehnologiju tog dana, kontinuirano rastuću stopu ubistava u gradu i bezbroj ćorsokaka u slučaju.

Zatim, na kraju, kako je tehnologija vezana za uzorkovanje DNK napredovala - zajedno sa povećanom popularnošću porodičnog i genealoškog praćenja koje je dolazilo sa tim - policajci su mogli da koriste malo genetskog materijala izvučenog iz skeleta žene da bi dobili mogući pogodak na njenom porodičnom stablu .

„Koristili smo forenzičku istražnu genealogiju da napravimo to porodično stablo u okviru Odeljenja za forenzičke istrage u NIPD kriminalističkoj laboratoriji“, rekao je Glas. „Taj hit se vratio početkom 2023.

Intervjuisali porodično stablo

Glas i njegov tim su zatim prionuli na posao intervjuisanja ljudi u porodičnom stablu. Svi tragovi sa očeve strane su se ispraznili, ali nakon što su se okrenuli majčinoj strani, istražitelji su pronašli 90-godišnju ženu na Floridi za koju se ispostavilo da je daleka rođaka Midtovn Jane Doe.

Žena se prisetila da je njena sestra čuvala neke mlade rođake dok je živela u Bruklinu - a DNK testiranje je pokazalo da je jedna od njih bila Midtaun Džejn.

Glas je rekao da je uspeo da potvrdi identifikaciju koristeći DNK uzorke žene koja je umrla 11. septembra.

Ispostavilo se da je DNK koji su dostavili članovi porodice u nadi da će pronaći ostatke žene žrtve 11. septembra u ruševinama na Menhetnu povezan sa Midtovn Jane Doe.

„Korišćena istražna genetska genealogija iz njenog skeleta je samo trag — Džejn Do je identifikovana preko njenih udaljenih genetskih rođaka“, rekao je Glas.

Pojavio se još jedan trag na osnovu DNK za koji su istražitelji verovali da su roditelji Midtovn Jane Doe, i naoružani tom informacijom, identifikovali su telo kao McGlone.

Glas je krenuo na posao prečešljavajući javne i crkvene zapise u Bruklinu kako bi potom spojio kratki život McGlonea, koja je odrasla u kući na Trećoj aveniji u Sunset Parku, pohađao katoličku školu, a zatim javnu srednju školu samo osam dana pre nego što se udala za čovek u ranim 30-im godinama oko 1968. ili '69. i nestaje.

Sada kada detektivi imaju ime, počeli su da pokušavaju da identifikuju njenu ubicu.

(Kurir.rs/ The NewYork post/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track