HAMAS OPTUŽUJE NETANJAHUA: Opstruira napore da se dođe do primirja u Gazi
Foto: Prinstcreen Youtube

HAMAS OPTUŽUJE NETANJAHUA: Opstruira napore da se dođe do primirja u Gazi

Planeta -

Palestinski islamistički pokret Hamas optužio je premijera Izraela Benjamina Netanjahua za opstrukciju napora da se postigne primirje u ratu u Gazi, podstičući sumnje u mogućnost brzog postizanja sporazuma.

U sedmom mesecu rata, izazvanog krvavim napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, nastavljaju se svakodnevni izraelski napadi na Pojas Gaze kojem preti glad.

Tamo je 26 ljudi poginulo u poslednja 24 sata, pokazuju podaci palestinskog ministarstva zdravlja.

Naročito je na udaru Rafa, grad na jugu opkoljene palestinske teritorije, na koji Netanjahu želi da pokrene kopnenu ofanzivu kako bi, prema njegovim rečima, „uništio“ poslednje brigade Hamasa – „sa ili bez sporazuma“.

Taj pokret terorističkim smatraju i Izrael i SAD i Evropska unija.

Uz napomenu da je ponudu primirja proučavao „u pozitivnom duhu“ član političkog biroa Hamasa Hosam Badran rekao je da izjave Netanjahua o ofanzivi u Rafi „jasno imaju za cilj da osujete svaku mogućnost da se dođe do dogovora“.

„Netanjahu nije zainteresovan za dogovor, i zato daje izjave u medijima kako bi osujetio tekuće napore“ da se postigne 40-dnevno primirje u kombinaciji sa oslobađanjem talaca u Gazi, rekao je ovaj Hamasov zvaničnik.

Badran je rekao za AFP da pregovarači Hamasa razmatraju ponudu, i da se potom vraćaju u Kairo gde se pregovori vode uglavnom preko posrednika – Katara, Egipta, SAD.

Hamas, koji je u Gazi preuzeo vlast 2007. godine, ostaje pri zahtevu da se dođe do „definitivnog“ primirja i „potpunog i potpunog povlačenja“ izraelskih snaga iz Gaze. A to je upravo ono što Izrael odbija.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza
foto: AP Abed Khaled

Ovakve izjave protagonista dovode u sumnju mogućnost da se brzo postigne sporazum o prekidu vatre, uprkos naporima i apelima međunarodne zajednice, posebno SAD, koje su glavni saveznik Izraela.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da obustava trgovinskih odnosa sa Izraelom, koju je najavio juče, ima za cilj da „primora“ jevrejsku državu da prihvati prekid vatre.

Tokom turneje po Bliskom istoku, državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je Hamas da prihvati ponudu za primirje, a pozvao je i Izrael da odustane od ofanzive na Rafu, gde se nalazi oko 1,2 miliona Palestinaca, većinom ratnih izbeglica.

UN i mnoge zemlje kažu da strahuju za civilno stanovništvo u slučaju da dođe do izraelskog napada.

Rafa, smeštena na granici Gaze sa Egiptom, glavni je kopneni prelaz za humanitarnu pomoć za palestinsku teritoriju koju je Izrael opseda od 9. oktobra.

Ofanziva bi bila „veliki udarac humanitarnim operacijama širom Pojasa Gaze“ jer je Rafa „u centru ovih operacija“, upozorila je Kancelarija UN za humanitarna pitanja.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P.

Bonus video:

05:04

POSLEDNJI IZDISAJ: PALESTINCI OPKOLJENI! Ratni reporter iz Jerusalima tvrdi: Tamo je Hamas i 130 taoca, EVO KADA SE SVE ZAVRŠAVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track