POČELA OFANZIVA NA HARKOV: Rusi nakon celonoćnog granatiranja prešli granicu, jurišaju na više pravaca, vode se ŽESTOKE BORBE
Foto: Twitter

akcija

POČELA OFANZIVA NA HARKOV: Rusi nakon celonoćnog granatiranja prešli granicu, jurišaju na više pravaca, vode se ŽESTOKE BORBE

Planeta -

Ruske snage prešle su jutros granicu sa Ukrajinom i ušle u Harkovsku oblast!

Rusija je prethodno satima granatirala položaje Oružanih snaga Ukrajine iz vešecevnih lansera raketa BM-21 Grad nakon čega je navodno krenula i kopnena ofanziva u više pravaca. Pojedini vojni blogeri nezvanično navode da su ruske snage došle i do prvih sela na ukrajinskoj strani granice i da je glavna meta napada Vovčansk koji se nalazi na nekih 70 kilometara od Harkova.

Ukrajina za sada negira da je došlo do proboja.

- Tokom noći su izvršili snažnu artiljerijsku pripremu nakon čega su DRG pokušale da ispitaju graničnu liniju - navodi Stanislav Bunjatov iz ukrajinske 24. odvojene brigade "Ajdar" i dodaje da su napadi odbijeni.

Bunjatov navodi da je situacija napeta i da se glavi napad tek očekuje.

- Očekuje se da će ruske glavne rezerve biti dovedene u bliskoj budućnosti - navodi Bunjatov.

Komandant specijalne brigade "Kraken" Konstantin Nemičev prethodno je rekao za Ekonomist da veruje da će ruska vojska sredinom maja ponovo pokušati da napadne Harkov!

Vovčansk
foto: Telegram printscreen

Nemičev je naglasio da je Harkov sada mnogo zaštićeniji nego u februaru 2022. godine kad je Rusija krenula u ofanzivu punog obima i da Rusi neće moći da priđu gradu.

- Mogu da napreduju nekoliko kilometara u unutrašnjost, ali mislim da neće moći da pređu čak 10 km - navodi komandant specijalnih snaga GUR Nemičev za Ekonomist i dodaje da Harkov ima tri linije utvrđenja i punu brigadu da zaustavi Ruse.

Ekonomist navodi da je nadomak granice koncentrisano oko 50.000 ruskih vojnika i da postoje dva scenarija za napad. Jedan scenario za napad mogao bi da bude izolacija grada presecanjem glavnog puta koji vodi ka Kijevu dok bi druga opcija mogla da Rusi priđu na 10 kilometara od Harkova i da stave istočnu periferiju grada u domet artiljerijske vatre kako bi se stvorila tampon zona za zaštitu Belgorodske oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track