"U OVOM TRENUTKU NIJE U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI" Zamenik premijera o Ficu: "Operacija je prošla, pretpostavljam da će preživeti"
Foto: AP Jan Krosik, MICHAL HANKO / News and Media / Profimedia

ATENTAT NA ROBERTA FICA

"U OVOM TRENUTKU NIJE U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI" Zamenik premijera o Ficu: "Operacija je prošla, pretpostavljam da će preživeti"

Planeta -

Premijer Slovačke Robert Fico danas je teško ranjen u atentatu, a napadač je ubrzo savladan. Premijer je nakon napada odmah helikopterom prevezen u bolnicu, gde se lekari satima bore za njegov život.

22.33 - Zamenik premijera: U ovom trenutku nije u životnoj opasnosti

Zamenik slovačkog premijera rekao je za BBC da veruje da će premijer Robert Fico "preživeti" i da više nije u životnoj opasnosti.

Tomaš Taraba je takođe kritikovao opozicione stranke, optužujući ih da koriste "lažne narative" i da Fica slikaju kao " skoro čudovište", komentare za koje je rekao da ne spadaju u demokratiju.

Robert Fico
foto: EPA

"Bio sam veoma šokiran... na sreću, koliko ja znam, operacija je prošla dobro - i pretpostavljam da će na kraju preživeti... u ovom trenutku nije u životnoj opasnosti", rekao je on.

"Teško je povređen - jedan metak je otišao u stomak, a drugi u zglob - odmah je prevezen u bolnicu, a zatim na operaciju", rekao je Taraba.

Ranije na konferenciji za novinare, Robert Kalinak iz Ministarstva odbrane rekao je da je premijer bio na operaciji više od tri sata i da se "borio za život".

22.12 - Ministarka zdravlja: I dalje je kritično

Premijer Robert Fico je u rukama vrhunskog osoblja koje brine o njegovom zdravlju, saopštila je večeras ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova na brifingu za novinare. Ona je istovremeno zahvalila svima koji su do sada učestvovali u spasavanju premijera.

Zuzana Dolinkova
foto: Profimedia

21.09 - Ministar policije Slovačke: "Atentat na Fica je politički motivisan"

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok rekao je, na konferenciji za novinare održanoj ispred bolnice u Banskoj Bistrici, da je napad na premijera Roberta Fica "politički motivisan", najavljujući da će uskoro biti sazvana sednica državnog saveta za nacionalnu bezbednost.

20.09 - Najnovije informacije o stanju Fica

Fico je u "izuzetno teškom" stanju i još je na operaciji, kaže ministar odbrane Robert Kalinjak rekao je da je premijer te zemlje Robert Fico i dalje na operaciji i da je u "izuzetno teškom" stanju. Kalinjak je na konferenciji za novinare ispred bolnice u Banskoj Bistrici rekao da se medicinski radnici "bore za život" Fica, koji je zadobio "ozbiljnu politraumu nakon nekoliko rana".

Robert Fico
foto: EPA

Ficovo stanje je ozbiljno, situacija je loša, rekao je on.

- Trenutno nemamo dobre vesti i polažemo nadu u ruke lekara specijalista u bolnici - rekao je Kalinjak.

Kalinjak je rekao da operacija sada traje već tri i po sata, a da će više medicinskih informacija biti dostupno kasnije.

19.47 - Lekar o povredi

Prostrelna rana na stomaku može biti fatalna, ali i relativno bezopasna. Ovo je za Aktualiti.sk objasnio bolničar Matej Polak.

- Kada neko puca nekome u stomak, to može biti bilo šta, od ničega do smrti za tri minuta. Zavisi šta će se udariti u taj stomak. U abdomenu, aorta iskrvari za minut ili dva. Može da te upuca u stomak i da ti se ništa ne dogodi - zaključio je on i dodao da sama informacija o pucnju u stomak nije dovoljna.

19.43 - Prva izjava atentatora

Juraj Cintula (71), atentator na slovačkog premijera Roberta Fica (59) dao je prvu izjavu u policiji.

"Ne slažem se sa politikom vlasti. Mediji su likvidirani" rekao je Cintula u policiji.

19.37 - Operacija i dalje traje

Zdravstveno stanje Roberta Fica je ozbiljno, prenosi televizija Markiza. Prema saznanjima, premijer Slovačke je na operaciji, koja će trajati duže zbog toga što je napadač pogodio nekoliko vitalnih organa. Fico je pogođen u stomak i u levu ruku, a povreda abdomena izaziva zabrinutost lekara.

Robert Fico
foto: youtube/RTV Prievidza

Osoblje bolnice u kojoj je Robert Fico navodno na operaciji moralo je da preda svoje mobilne telefone kako bi sprečilo curenje informacija u javnost, rekao je novinar, prenosi Skaj njuz.

19.22 - (UZNEMIRUJUĆE) Snimak atentata na slovačkog premijera

Slovački mediji objavili su novi snimak napada na premijera Roberta Fica, koji je danas teško ranjen prilikom posete Handlovi, gde je održao sastanak kabineta.

18.37 - Oglasio se Putin

"Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica nema opravdanja, to je gnusan zločin" kazao je Putin u poruci koju je uputio svojoj slovačkoj koleginici Zuzani Čaputovoj.

18.10 - Fico je i dalje u operacionoj sali

Prema poslednjim informacijama iz Slovačke, premijer Fico je i dalje u operacionoj sali.

18.53 - Oglasio se sin osumnjičenog

Kako se navodi, pojedini mediji su kontaktirali sina osumnjičenog strelca, koji je rekao da je šokiran je situacijom. On je potvrdio da je otac imao pištolj u legalnom posedu.

17.42 Fico pogođen tri puta

Prema aktuelnim informacijama, Robert Fico je zadobio tri prostrelne rane, dve na ruci i jednu na stomaku. Trenutno bi trebalo da ga operišu.

17.40 Novi snimak atentata na Fica

Na društvenim mrežama kruži novi video snimak atentata na Fica.

17.14 - Predsednica Zuzana Čaputova se hitno oglasila

"Retorika mržnje kojoj svedočimo vodi ka postupcima mržnje. Molim vas, hajde da to prekinemo, izjavila je predsednica Slovačke. Fizički napad na premijera je pre svega napad na čoveka, ali i na demokratiju", rekla je Zuzana Čaputova.

16.54 - Prve fotografije prijema ranjenog Fica u bolnicu

Slovački premijer Robert Fico hospitalizovan je nakon što je na njega pucano u Handlovi, gradu koji se nalazi 150 kilometara od Bratislave

Robert Fico
foto: AP Jan Krosik
Robert Fico
foto: AP Jan Krosik
Robert Fico
foto: AP Jan Krosik

16.49 - Oglasio se Ficov tim

"Robert Fico je danas ranjen. U njega je ispaljeno više metaka i trenutno je životno ugrožen. U ovom trenutku ga helikopterom prevoze u Banjsku bistricu jer bi put do Bratislave trajao predugo, zbog potrebe za hitnom operacijom", napisali su oni u saopštenju na Fejsbuku.

Kako dodaju, narednih nekoliko sati su ključni.

16.38 - Oglasila se Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najoštrije je osudila napad na premijera Roberta Fica.

"Ovakvim aktima nasilja nema mesta u našem društvu i potkopavaju demokratiju, naše najdragocenije opšte dobro."

16.34 - Napadač identifikovan kao Juraj C.

Dnevnik Hospodarske novini i portal Plus su javili da je napadač identifikovan kao Juraj C. iz Levica, stariji muškarac iz mesta nedaleko od mađarske granice.

Glavni tužilac Maroš Žilinka je odmah posle pucnjave izjavio da će napadač biti "adekvatno kažnjen".

16.32 - Poznato šta je prethodilo pucnjavi

Prema rečima očevidaca, Fico je prišao građanima, nakon sednice Vlade u gradu Handlova, na oko 150 kilometara od Bratislave, a napadač mu je, navodno, pre nego što je otvorio vatru, izgovorio - Robo, dođi ovamo.

Robert Fico
foto: AP Radovan Stoklasa

16.23 - Oglasila se vlada nakon atentata, poznato u kakvom je stanju

Nakon atentata oglasila se Vlada Slovačke.

U saopštenju se navodi da je Fico u životnoj opasnosti.

On je helikopterom prebačen u bolnicu i za sada zvanično nije saopšteno gde je ranjen.

Robert Fico
foto: AP Radovan Stoklasa

Predsednica Slovačke održaće vanrednu konferenciju za medije u 16.45 sati.

15.53 - Članovi obezbeđenja ubacuju ranjenog Fica u automobil

Ranjenog Fica unose u automobil. Napadača je policija oborila i uhapsila. Policija je ogradila područje, Dom kulture je evakuisan. Obezbeđenje se pobrinulo za bezbednost ostalih članova Vlade.

15.43 - Detalji atentata

Mediji prenose da se čulo nekoliko pucnjeva. Prema rečima svedoka koji su bili na licu mesta, Fico je došao do ljudi koji su ga dočekali i tada je ispaljeno nekoliko hitaca.

Ubrzo su se pojavili i snimci sa lica mesta, neposredno nakon pucnjave.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se posle atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.

Viktor Orban, Robert Fico, Aleksandar Vučić
foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia, Zorana Jevtić

Fico je, podsećanja radi, pobedio na izborima u oktobru 2023. godine i tako osvojio četvrti mandat kao premijer.

Inače, tokom tri decenije karijere, Fico (59) je vešto igrao između proevropskih “mejnstrim” i nacionalističkih antibriselskih i antiameričkih pozicija.

Bonus video:

02:02

OBEZBEĐENJE PREMIJERA FICA NAPRAVILO VELIKI PROPUST! Ekperti za Kurir: Bio je u turbulentnoj sredini MORAO JE DA NOSI PANCIR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track