KO JE ROBERT FICO, PREMIJER SLOVAČKE KOJI JE DANAS RANJEN? Otvoreno je kritikovao Ukrajinu, a najveća inspiracija mu je Orban
Foto: Sameer Al-Doumy / AFP / Profimedia

biografija slovačkog premijera

KO JE ROBERT FICO, PREMIJER SLOVAČKE KOJI JE DANAS RANJEN? Otvoreno je kritikovao Ukrajinu, a najveća inspiracija mu je Orban

Planeta -

Slovački premijer Robert Fico ranjen je u pucnjavi nakon sastanka vlade. Do incidenta je došlo ispred Doma kulture, gde je Fico došao da pozdravi okupljen narod.

Fico je, podsećanja radi, pobedio na izborima u oktobru 2023. godine i tako osvojio četvrti mandat kao premijer.

Inače, tokom tri decenije karijere, Fico (59) je vešto igrao između proevropskih “mejnstrim” i nacionalističkih antibriselskih i antiameričkih pozicija, pokazujući spremnost da promeni kurs u zavisnosti od javnog mnijenja ili promenjene političke realnosti.

Fico je u protekle četiri godine zauzeo ipak ekstremnije pozicije koje uključuju napade na zapadne saveznike, obećanja da će zaustaviti vojnu podršku Kijevu, kritikovao je sankcije Rusiji i pretio da će uložiti veto na svaku buduću pozivnicu za NATO-a za Ukrajinu.

Fico, za koga analitičari navode da mu je inspiracija mađarski premijer Viktor Orban, u svojim govorima je navodio da su mu slovački interesi u srcu i da želi da se rat završi te zbog toga bi i obustavio pomoć Ukrajini.

Fico je takođe kritikovao liberalnu predsednicu Slovačke Zuzanu Čaputovu, koja ga je tužila zbog širenja laži o njoj.

Rođen u radničkoj porodici, Fico je diplomirao pravo 1986. godine i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji.

Nakon pada komunističke vlasti 1989. radio je kao državni advokat, osvojio je mesto u parlamentu pod preimenovanom Komunističkom partijom i predstavljao je Slovačku na Evropskom sudu za ljudska prava.

Fico vodi stranku SMER-Socijaldemokratiju od 1999. godine nakon što ju je osnovao kako bi se suprotstavio reformističkoj vladi desnog centra.

(Kurir.rs/N1 BIH)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track