"FRANCUSKA VENECIJA" Upoznajte Kolmar: Na ulazu Kip slobode kao u Njujorku, a onda vas zapljusne nemački šarm (FOTO/VIDEO)
Foto: T.S.

"FRANCUSKA VENECIJA" Upoznajte Kolmar: Na ulazu Kip slobode kao u Njujorku, a onda vas zapljusne nemački šarm (FOTO/VIDEO)

Planeta -

Upoznajte Kolmar grad u Francuskoj u regionu Alzas. Nalazi se između Bazela i Strazbura udaljen oko 60 kilometara od jednog i drugog grada. Nazivaju ga i "francuskim gradom sa nemačkim šarmom" zbog arhitekture u kojoj uživaju turisti.

Na rečici Lauh koja se uliva u reku Il, Kolmar pruža poseban ugođaj turistima dok se kanalom prevoze gondolama. Raznobojne drvene kuće nižu se kaldrmisanim ulicama.

1 / 9 Foto: T.S.

Na ulazu u Kolmar, Kip Slobode poput onoga u Njujorku, a na mostu preko rečice katanci ljubavi. Po kaldrmi u starom delu grada metalnim pločicama iscrtan je putokaz kojim se kreću putnici namernici. Zlatne pločice sa Kipom Slobode na kojima piše Kolmar.

U starom gradu popularni restorani dobre hrane i dobrog vina iz francuske kuhinje i kafići za predah u obilasku francuske Venecije. Neobični izlozi radnji sa suvenirima pred kojima zastaju i razgledaju oni koje put nanese u Kolmar. Kolmar se smatra prestonicom alzaškog vina zbog idealne klime za uzgajanje vinove loze.

00:24

Kolmar je francuska Venecija

Kolmar je grad u kome su rođeni slikar i grafičar Martin Šongauer i skulptor Frederik Bartoldi autor Kipa slobode u Njujorku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track