KAKO JE HAG SPASAO NETANJAHUA: Optužba za ratne zločine učinila da Izraelci stanu uz premijera, a vlada mu bila NA IVICI KOLAPSA
Foto: AP Debbie Hill, Shutterstock

ANALIZA POLITIKA

KAKO JE HAG SPASAO NETANJAHUA: Optužba za ratne zločine učinila da Izraelci stanu uz premijera, a vlada mu bila NA IVICI KOLAPSA

Planeta -

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu je upravo spasao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, piše Politiko.

Briselski sajt, u analizi situacije nakon odluke tužioca MKS Karima Kana da zatraži naloge za hapšenje Netanjahua, njegovog ministra odbrane Joava Galanta i trojice vođa Hamasa, navodi da će optužbe za ratne protiv premijera kojem se ljuljala vlast učiniti da Izraelci opet stanu uz njega.

Navodi se da odluka iz Haga neće ni prisiliti Netanjahua na pauzu u borbama koje Izraelske odbrambene snage (IDF) vode protiv hamasovaca u Pojasu Gaze.

Politiko ocenjuje da je, taman kada je delovalo da su Netanjahuovi dani na vlasti konačno odbrojani, u priču uskočio MKS da ga spasi.

Navodi se da je krhki ratni kabinet izraelskog premijera proteklog vikenda bio na ivici kolapsa nakon što je penzionisani general Beni Ganc, izraelski političar čije su šanse najveće da okonča Netanjahuovu dugu i burnu karijeru, zapretio da će napustiti vladu pošto njen predsednik nije ponudio plan upravljanja Pojasom Gaze nakon rata.

Ganc je u televizijskom obraćanju poručio Netanjahuu sa da do 8. juna mora da reši situaciju u vezi sa ratom u Pojasu Gaze ukoliko želi da ratni kabinet nastavi da funkcioniše u sadašnjem sastavu.

Međunarodni krivični sud u Hagu
foto: Profimedia

Ovim ultimatumom je pojačan politički pritisak na izraelskog lidera koji je već bio u problemima.

- Odluka je u tvojim rukama - glasila je Gancova poruka Netanjahuu u subotu.

Međutim, u ponedeljak je već delovalo penzionisani general, bivši načelnik Generalštaba IDF i lider stranke Nacionalno jedinstvo, ne razmatra više ozbiljno ovu pobunu protiv premijera, a sve zahvaljujući tome što je ranije tog dana objavljena Kanova odluka iz Haga.

Politiko navodi da će, ako su se Kan i njegov panel od šestoro stručnjaka, od kojih su petoro Britanci, nadali da će optuživanjem obe strane za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti iznuditi pauzu u borbama i ubediti Izrael da revidira svoju vojnu kampanju u Pojasu Gaze, tužilac i saradnici biti razočarani ishodom.

Benjamin Netanjahu
foto: AP Debbie Hill

Samo nekoliko minuta nakon objave vesti iz Haga na nju je reagovao Jair Lapid, lider izraelske opozicije i jedan od glavnih Netanjahuovih političkih protivnika, koji je osudio potez Kana i objavu MKS ocenio kao "užasnu".

Politiko podseća da je Lapid prethodno nedeljama pozivao Netanjahua da pristane na raspisivanje vanrednih izbora, koji sada deluju još manje izglednim.

- Nalozi za hapšenje iz MKS predstavljaju potpuni moralni pad. Mi ne možemo da prihvatimo poređenje između Netanjahua i (Jahje) Sinvara, između lidera Izraela i lidera Hamasa - napisao je Lapid na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Ubrzo je usledila i reakcija Ganca.

- Povlačenje paralela izmešu lidera demokratske zemlje koja se odlučno brani od odvratnog terora sa liderima krvoločne terorističke organizacije (Hamas) predstavlja teško izvrtanje pravde i očigledan moralni bankrot - ocenio je Ganc.

Beni Ganc
Beni Gancfoto: AP/Tsafrir Abayov

Nadav Štrauhler, bivši strateg Netanjahuovog izbornog štaba, kazao je za Politiko da će Kanova objava samo pomoći njegovom bivšem šefu da natera opozicione političare i kritičare da stanu na njegovu stranu.

On je upozorio da će većina Izraelaca Kanov potez videti kao nešto što je usmereno protiv Izraela, a ne samo protiv Netanjahua.

- Ljudi to ne vide kao nešto što je usmereno samo protiv Netanjahua, već i protiv države i njene odbrane - rekao je Štrauhler.

On je podsetio i da su američke demokrate i administracija predsednika Džoa Bajdena "pokušali da nateraju Netanjahua da ide u određenom smeru, ali da je to dalo upravo suprotan rezultat".

Štrauhler je ocenio da, iako tužilac MKS možda nije imao politiku na umu kada je spremao objavu, "rezultat će biti potpuno isti".

- To će ojačati Bibijevu poziciju - zaključio je nekadašnji Netanjahuov saradnik, pomenuvši nadimak izraelskog premijera.

(Kurir.rs/Politico.eu/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:36

NETANJAHU ĆE POKOPATI BAJDENA I DEMOKRATE DA BI OSTVARIO CILJ! Vujičić: Tramp će ih potući do nogu ukoliko ne uvezu izbeglice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track