NORVEŠKA PRIZNAJE PALESTINU: Premijer objavio važnu vest, Izrael povlači ambasadore iz Osla i Irske, upućena PRETNJA ŠPANIJI
Foto: Shutterstock

NORVEŠKA PRIZNAJE PALESTINU: Premijer objavio važnu vest, Izrael povlači ambasadore iz Osla i Irske, upućena PRETNJA ŠPANIJI

Planeta -

Norveški premijer Jonas Gar Store kaže da će Norveška formalno priznati Palestinu kao državu 28. maja, prenosi AP.

„Ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja", rekao je Gar Store.

Izraelski ministar spoljnih poslova Kac naredio je izraelskim ambasadorima iz Irske i Norveške da se odmah vrate u Izrael, pošto je Norveška rekla da će priznati palestinsku državu, a od Irske se očekuje da učini isto.

„Irska i Norveška nameravaju da danas pošalju poruku Palestincima i celom svetu: terorizam se plaća“, rekao je Kac.

Kaže da bi priznanje moglo da omete napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i da bi prekid vatre bio manje verovatan „nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana“.

On je takođe zapretio da će opozvati izraelskog ambasadora u Španiji ako ta zemlja zauzme sličan stav.

Nekoliko zemalja Evropske unije je proteklih nedelja nagovestilo da planiraju da priznaju Palestinu kao državu, tvrdeći da je rešenje sa dve države od suštinskog značaja za trajni mir u regionu.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, bila je pristalica rešenja o dve države između Izraela i Palestinaca.

"Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu pristalice rešenja dve države i države Izrael“, rekao je lider norveške vlade.

„Palestina ima osnovno pravo na nezavisnu državu“, rekao je Gar Store na konferenciji za novinare.

Taj potez je usledio pošto su izraelske snage u maju predvodile napade na severne i južne ivice Pojasa Gaze, što je izazvalo novi egzodus stotina hiljada ljudi i oštro ograničilo protok pomoći, povećavajući rizik od gladi.

"Skandinavska zemlja će stoga smatrati Palestinu nezavisnom državom sa svim pravima i obavezama koje to podrazumeva“, rekao je Gar Store.

(Kurir.rs/ AP/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track