PADA MESTO ZA MESTOM: Rusi zauzeli Kleščejevku, veliki gubici Oružanih snaga Ukrajine
Foto: Shutterstock, east2west news / WillWest News / Profimedia

PADA MESTO ZA MESTOM: Rusi zauzeli Kleščejevku, veliki gubici Oružanih snaga Ukrajine

Planeta -

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Kleščejevka, koje se nalazi u blizini Artjomovska (Bahmut), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je saopštio resor odbrane, naselje u DNR su pod kontrolu preuzele ruske jedinice Južne grupe snaga.

“Kao rezultat aktivnih akcija, jedinice Južne grupe snaga oslobodile su naselje Kleščejevka Donjecke Narodne Republike”, navedeno je u izveštaju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Resor je naglasio da je ruska vojska pobedila i ljudstvo i opremu 33. mehanizovane, 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 116. brigade PVO u rejonima naselja Georgijevka, Ostroje i Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da dnevni gubici Oružanih snaga Ukrajine na ovom području iznose više od 365 vojnika, dva borbena oklopna vozila, 18 vozila, haubice D-20 i D-30, topove M119 i L-119.

Ranije je saopšteno da ruske trupe nastavljaju da vrše pritisak na ukrajinske u pravcu Harkova, zauzimajući naseljena mesta. Zarobljeni vojnici Oružanih snaga Ukrajine govore o niskom kvalitetu odbrane ukrajinske strane.

Međutim, ruski vojni dopisnik Jurij Kotenok je pozvao da se ne računa previše na brzo uništavanje odbrambenih linija Kijeva, jer se ukrajinske trupe žestoko opiru.

U Vašingtonu apeli da se dozvoli Kijevu da upotrebi američko oružje protiv Rusije

Grupa poslanika zatražila je od administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da dozvoli Ukrajini da izvrši udare na rusku teritoriju koristeći američko oružje, prenosi Politiko. Publikacija se poziva na pismo poslanika obe stranke u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Kolektivno pismo je napisano šefu Pentagona Lojdu Ostinu. U njemu se navodi da će ukidanje zabrane upotrebe oružja koje SAD isporučuju na teritoriji Ruske Federacije pomoći ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, koji u svim intervjuima svakodnevno govori koliko je loše za Kijev bez takve dozvole. Takođe u pismu, poslanici optužuju Bajdena da ograničava sposobnost Ukrajine da se odupre Rusiji.

U međuvremenu, novi sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Litvinjenko je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da bi udari protiv Ruske Federacije upotrebom američkog oružja pomogli Kijevu da održi liniju fronta.

SAD bi trebalo da ukinu „potpuno nepravednu“ zabranu ukrajinskoj vojsci da koristi oružje koje isporučuje SAD za napad na ciljeve unutar Rusije kako bi pomoglo da se osujeti nova ofanziva Moskve, rekao je.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track