IZRAELSKA VOJSKA NASTAVILA NAPAD NA RAFU: Situacija u Pojasu Gaze gora od kada je Međunarodni sud pravde zahtevao KRAJ OFANZIVE
Foto: Shutterstock

ubijeno najmanje šest osoba u području Kirbet al-Adas

IZRAELSKA VOJSKA NASTAVILA NAPAD NA RAFU: Situacija u Pojasu Gaze gora od kada je Međunarodni sud pravde zahtevao KRAJ OFANZIVE

Planeta -

Izraelske vojne snage su nastavile danas napad na Rafu, grad na jugu Pojasa Gaze, a ubijeno je najmanje šest osoba u području Kirbet al-Adas, javlja televizija Al Džazira.

Palestinska novinska agencija Vafa je izvestila o napadu na logor Džabna u Rafi.

Oko 900.000 osoba pobeglo je iz Rafe nakon što je 5. maja počela izraelska kopnena vojna operacija u tom području.

U Rafu i okolinu grada se prethodno od sukoba u drugim delovima Gaze sklonilo skoro 85 odsto od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Sudije najvišeg suda UN su u petak naredile Izraelu da smesta zaustavi svoj vojni napad na Rafu.

Čitajući odluku predsednik Međunarodnog suda pravde (MSP) Navaf Salam je naveo da je situacija u palestinskoj enklavi pogoršana od poslednje naredbe suda Izraelu da preduzme korake da je popravi i da su se stekli uslovi za novu hitnu naredbu.

Izrael je naveo da su u Rafi hiljade boraca Hamasa zajedno sa visokim komandirama. Za sada je ofanziva ograničena na južnni obod i istočne kvartove Rafe.

Benjamin Netanijahu, Izrael, Palestina
foto: AP_Abir_Sultan, AP Fatima Shbair, Thomas COEX / AFP / Profimedia, Shutterstock

Izraelski zvaničnici ocenili su u međuvremenu da su sudije najvišeg suda UN u petak donele pažljivo sročenu odluku koja ne primorava Izrael da zaustavi borbu u Rafi niti sprečava tu zemlju da se brani.

Uprkos činjenici što je najpre objavljeno kako je Međunarodni sud pravde (MSP) naredio Izraelu da smesta zaustavi ofanzivu u Rafi naredba kada se razmotri je sasvim drugačija, javljaju danas izraelski mediji.

Izraelski zvaničnici smatraju da odluka suda ne sprečava vojnu ofanzivu na Rafu sve dok su preduzete sve mere da se spreči povređivanje civila.

Izraelski Savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo spoljnih poslova su prethodno saopštili da Izrael ne stvara i neće stvariti uslove koji bi mogli dovesti do uništenja palestinskog stanovništva delimično ili u potpunosti.

"Rečeno je da je zabranjen genocid i mi nemamo nameru da počinimo genocid", rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja