"POKAZAĆE SE KO ZAISTA ŽELI DA OKONČA RAT": Zelenski pozvao Bajdena i Sija na mirovni samit u Švajcarskoj, Rusija nije na spisku
Foto: Printscreen Fesnuk/Volodimir Zelenski

rat u ukrajini

"POKAZAĆE SE KO ZAISTA ŽELI DA OKONČA RAT": Zelenski pozvao Bajdena i Sija na mirovni samit u Švajcarskoj, Rusija nije na spisku

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga da se pridruže predstojećem mirovnom samitu dok se njegova zemlja bori da odbije ruske napade u 27-mesečnoj invaziji.

Ruske snage su napredovale na bojnom polju poslednjih nedelja i pojačale vazdušne napade na gradove, a Kijev se nada da će sastanak u junu u Švajcarskoj pomoći da se pojača međunarodni pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zelenski je rekao da će samit „pokazati ko u svetu zaista želi da okonča rat“. „Apelujem na svetske lidere koji su još uvek na marginama međunarodnih napora globalnog samita mira – predsednika Bajdena, lidera Sjedinjenih Država, i predsednika Sija, lidera Kine“, rekao je on. „Molim vas, pokažite svoje vođstvo u unapređenju mira – pravi mir, a ne samo zatišje između napada."

Rusija nije pozvana

Rusija je rekla da ne vidi smisao u konferenciji na koju Moskva trenutno nije pozvana. Poziv Zelenskog usledio je dva dana nakon što su ruski izvori rekli Rojtersu da je Putin spreman da okonča rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre koji priznaje trenutne borbene linije. Zelenski i pristalice Ukrajine kažu da će prekid vatre samo pomoći Rusiji da se preoruža i pregrupiše.

Rusija je poslednjih meseci polako, ali stabilno napredovala duž nekoliko delova istočnog fronta i pokušava da se probije dublje u severoistočni region Harkova nakon kopnenog upada pokrenutog ranije ovog meseca.

U intervjuu Rojtersu prošle nedelje, Zelenski je rekao da je ključno dovesti što više zemalja za sto na mirovnim pregovorima, koji bi trebalo da se održe 15. i 16. juna u blizini Luzerna. Putin je rekao da veruje da bi pregovori mogli da pretvore ukrajinske zahteve za povlačenje Rusije u ultimatum Rusiji.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track