LJUDE BACAO TIGROVIMA, STAVLJAO IM LJUTU PAPRIKU NA RANE: Ko je EL NINI, "potpuni psihopata" i GLAVNI UBICA zloglasnog kartela
Foto: United States Drug Enforcement Administration

NAGRADA 3.000.000$ za hapšenje

LJUDE BACAO TIGROVIMA, STAVLJAO IM LJUTU PAPRIKU NA RANE: Ko je EL NINI, "potpuni psihopata" i GLAVNI UBICA zloglasnog kartela

Planeta -

Glavni ubica narko kartela Sinaloa kog su meksičke vlasti uhapsile prošle jeseni izručen je SAD-u kako bi se suočio s optužbama za drogu, oružje i odmazdu prema svedocima, saopštilo je u subotu Ministarstvo pravde SAD-a.

Nestor Isidro Perez Salas, takođe poznat kao "El Nini", vođa je i komandant grupe koja je obezbeđivala sinove zatvorenog narko-bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana, a takođe je pomagala u njihovom poslu s drogom, rekli su federalni istražitelji.

"Tvrdimo da je El Nini bio jedan od vodećih "sikariosa", odnosno ubica kartela Sinaloa, i odgovoran je za ubistvo, mučenje i otmicu rivala i svedoka", rekao je američki državni tužilac Merik Garlan u saopštenju za javnost u subotu.

Ministarstvo pravosuđa prošle godine objavilo je niz optužbi protiv vođa kartela, a američka Uprava za borbu protiv droga objavila je nagradu od 3 miliona dolara za hapšenje Pereza Salasa (31).

U pisanoj izjavi, predsednik Džo Bajden zahvalio je meksičkom predsedniku Andresu Manuelu Lopezu Obradoru na izručenju Pereza Salasa.

“Naše vlade će nastaviti da rade zajedno na borbi protiv epidemije fentanila i sintetičkih droga koje ubijaju toliko ljudi u našim domovinama i širom sveta, kao i da rade na tome da privedu pravdi kriminalce i organizacije koje proizvode, krijumčare i prodaju ove smrtonosne otrove u obe naše zemalje", rekao je Bajden.

Nadimak Nini je očigledno referenca na meksički žargon koji kaže "ni ni" koji se koristi za opisivanje mladih koji niti rade niti studiraju. U vreme hapšenja, Majk Vidžil, bivši šef međunarodnih operacija američke Uprave za borbu protiv droga, nazvao je Ninija "potpunim psihopatom".

Perez Salas je komandovao timom obezbeđenja poznatim takođe kao Nini, "posebnom nasilnom grupom obezbeđenja Čapitosa", prema optužnici od prošle godine.

Perez Salas je učestvovao u mučenju meksičkog federalnog agenta 2017. godine, saopštile su vlasti. On i drugi članovi bande su navodno mučili čoveka dva sata, ubacujući mu vadičep u mišiće, čupajući ga ga i stavljajući vrući čili u rane.

Prema optužnici, Nini je vršio stravična dela nasilja. Često bi odvozio zarobljene rivale na rančeve u vlasništvu Čhapitosa na pogubljenje, a neke žrtve je bacao - bez obzira bile one mrtve ili žive - tigrovima koje su Čapitosi uzgajali kao kućne ljubimce, navodi se u optužnici.

Kurir.rs/ABCNews/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track