"UBICA JE BIO NA POZICIJI KAD MU JE REČENO KO JE META" Otkriveni šok detalji ruske zavere u Ukrajini: Evo koga su hteli da ubiju
Foto: Shutterstock

FILMSKA PRIČA

"UBICA JE BIO NA POZICIJI KAD MU JE REČENO KO JE META" Otkriveni šok detalji ruske zavere u Ukrajini: Evo koga su hteli da ubiju

Planeta -

Ubica je već bio na poziciji kada je obavešten o svojoj meti. Bilo je to 4. maja, pet dana pre nego što je Rusija trebalo da proslavi svoj nacionalni praznik, Dan pobede, kada je postavio centar za kontrolu dronova u podrumu u Kijevskoj oblasti. Tek kada je bio na poziciji, vođa mu je rekao svoju metu.

"Kada vidite konvoj sa crnim Tojotom Land Kruzerom i crnim minibusom, javite mi njihove koordinate“, navodi se u naredbi.

Opis je odgovarao pratnji general-potpukovnika Kirila Budanova, energičnog i mladog komandanta ukrajinske vojne obaveštajne službe (SBU), koji je nadgledao napade na visoke ruske komandante, propagandiste i saradnike unutar Rusije i na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji. Plan je bio da ga ubiju u koordinisanom napadu raketama i dronovima.

"Rusi su planirali da lansiraju balističku raketu na tim koordinatama dok je operater dronova bio u svom skloništu, zatim lansiraju dron, snime posledice napada i udare dronom na svakoga ko bi preživeo ili priskočio u pomoć", rekao je visoki ukrajinski kontraobaveštajni oficir u ekskluzivnom intervjuu za D Sandej Tajms, po prvi put detaljno opisujući zaveru.

Infiltracija među telohranitelje

Govoreći pod uslovom anonimnosti u neoklasičnoj zgradi iz sovjetskog doba u kojoj se nekada nalazilo sedište KGB-a, zvaničnik ukrajinske Službe državne bezbednosti (SBU) objasnio je kako su Putinovi obaveštajci infiltrirali više bezbednosne ešalone ukrajinskog predsednika Zelenskog sa namerom da eliminišu rukovodstvo Kijeva.

Dvadeset minuta kasnije, Rusi će napasti drugom balističkom raketom, dizajniranom da onesposobi hitne službe i prikrije dokaze o napadu dronom.

Međutim, SBU je mesecima posmatrala arhitekte atentata: dva pukovnika u odeljenju za zaštitu najviših ukrajinskih zvaničnika, uključujući predsednika. Takođe su posmatrali trećeg čoveka za koga su sumnjali da radi za rusku Federalnu službu bezbednosti (FSB) - neimenovanog ubicu. Znali su da trio planira da ubije Budanova i da prati general-pukovnika Vasila Maljuka, šefa SBU, kao i samog Zelenskog, otkrio je ukrajinski oficir. Osumnjičeni su u Kijev doneli raketne granate, protivpešadijsku minu MON-90 i dronove u pripremama za pokušaj atentata.

Rusija, FSB
foto: Shutterstock

Prvoosumnjičeni, koga je izvor identifikovao kao pukovnika Andreja Huka, optužen je da je radio za FSB od 2014. Za njega se navodi da je regrutovao još jednog čoveka, pukovnika Aleksandra Derkača, i prenosio naređenja FSB-a.

Komunikaciju između ubice i njegovih rukovodilaca presrela je SBU koristeći moćnu tehnologiju nadzora. Maljuk je odmah obavestio Budanova. Naoružana jedinica za hitne intervencije napala je ubicu, a SBU je pripremila brzu operaciju čišćenja njegovih saradnika.

"Naš cilj je bio da ih uhapsimo istovremeno kako se ne bi obavestili, kako ne bi pobegli", rekao je zvaničnik.

Filmska akcija

Jedan pukovnik je bio kod kuće u svom stanu u Kijevu, a drugi je bio u poseti prijateljima u Sumskoj oblasti na severoistoku Ukrajine. Obojica su bili naoružani. Da bi izbegli opasnu pucnjavu, SBU ih je namamila iz njihovih zgrada tako što je organizovala da budu neočekivano pozvani na posao. Snage za specijalne operacije, obučene kao obični patrolni oficiri, preuzele su kontrolne punktove duž svoje rute. U ratom razorenoj Ukrajini, kontrolni punktovi su uobičajena pojava i zaustavljanje tamo ne bi nužno izazvalo sumnju. Ispred vozila svake mete, službenici SBU su napravili predstavu temeljnog pregleda civilnog automobila kako bi naglasili da je zaustavljanje bilo rutinsko.

Prvi pukovnik je relativno lako uhapšen. Drugi nije parkirao sa strane, već je držao automobil u brzini, spustio prozor i pokazao službenu legitimaciju. "Za hapšenje smo izabrali krupnog momka, obučenog u policijsku uniformu. On se pretvarao da ne vidi ličnu kartu i prišao automobilu", rekao je ukrajinski obaveštajac:

"Tada je naš službenik posegnuo kroz prozor i jednom rukom otvorio vrata, a drugom uhvatio momka za glavu. Pošto je auto bio u brzini, odmah je krenuo. Bilo je izuzetno važno da ga odmah onemogućimo jer je imao oružje u kolima."

Odmah su stigli i drugi službenici SBU, zaustavili automobil i izvukli muškarca iz vozila, dok su naoružane jedinice upadale u stanove dvojice muškaraca. Tamo su pronašli eksploziv i komponente dronova skrivene u rezervnim gumama i gomilama drveta, kao i tajni mobilni telefon, rekao je jedan kontraobaveštajni zvaničnik.

Obojica su navodno na saslušanju sve priznali. Mobilni telefon je uključivao komunikaciju kojom se identifikuju vozila koje koriste Zelenski i Maljuk, kao i komunikacije o njihovom kretanju. Nakon hapšenja, pukovnici su otkrili i nove informacije o ruskom pokušaju da Zelenskog uzme za taoca na samom početku rata.

Planirali su otmicu Zelenskog

"U februaru 2022. godine, agent broj jedan je dobio zadatak da identifikuje druge oficire državne bezbednosti lojalne Rusiji i ubije one lojalne Ukrajini, kako bi uzeo predsednika za taoca", rekao je ukrajinski oficir da nema razloga za borbu – ili on biće ubijen." Tokom prvih haotičnih dana invazije, prvi pukovnik je otišao toliko daleko da je okupio ostatak predsedničkih telohranitelja i predložio im da polože oružje kada Rusi stignu.

Volodimir Zelenski
foto: zelenski AP Evan Vucci

Rekao im je: 'Mi nismo oružane snage, nemamo poseban zadatak da branimo Ukrajinu i nisam dovoljno plaćen da ovde organizujem tvrđavu Brest", rekao je oficir. Odbrana Brestske tvrđave 1941. od strane Crvene armije nakon iznenadnog napada nacista dovela je do pogibije više od 2.000 sovjetskih vojnika, dok je ostatak garnizona od 7.000 vojnika završio u zatočeništvu.

Tada su njegove kolege oficiri odbacili njegove komentare kao emotivnu reakciju na invaziju i ignorisali ih, rekao je zvaničnik SBU. Kako je bio viši oficir, nisu ga prijavili. Nakon hapšenja, kada su shvatili da postupa po naređenju FSB-a, bili su šokirani.

Hukova porodica, koja je pobegla u Evropu i izrazito je proukrajinska, bila je shrvana njegovim hapšenjem. "Sve ih je lagao. Njegova žena je mislila da njen muž brani njegovu zemlju, njegova deca su mislila da im je otac ukrajinski heroj", dodao je oficir.

On je, međutim, rođen u Rusiji, što je moguće objašnjenje za njegovu izdaju. Tokom ispitivanja, on je rekao da je dobijao 3.000 dolara mesečno od ruskog FSB-a, uz dodatnih 1.000 dolara za putovanja kako bi ispunio njihove zahteve. Navodi se da je većina novca plaćena njemu i njegovoj porodici tokom posete Evropi.

Drugi oficir Derkač je učestvovao samo zbog novca i nadao se da će mu pretpostavljeni Huk pomoći da napreduje u karijeri.

Savetnik predsednika Mihajlo Podoljak kaže da je postojalo desetak zavera protiv života Vladimira Zelenskog. Međutim, čini se da je infiltriranje u njegovu zaštitu najuspešniji poduhvat FSB-a. Pokušaj ubistva Budanova pokazuje agresivnu promenu uloge službi u ratu protiv Ukrajine, od prikupljanja obaveštajnih podataka do sabotaže i atentata, uloge kojom je nekada dominirala ruska vojna obaveštajna služba GRU.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:23

RUSIJA KORISTI STRATEGIJU ZAPADA - SMENA ŠOJGUA PRAVI POTEZ?! Miletić tvrdi: Traže OGROMNI NOVAC zaglavljen od pre skoro 20 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track