"JEDNA SITUACIJA BI MOGLA DA OKONČA RAT U UKRAJINI" Zapad U VELIKOM STRAHU, NATO se preračunao: Vojni analitičari izneli prognoze
Foto: Profimedia

"JEDNA SITUACIJA BI MOGLA DA OKONČA RAT U UKRAJINI" Zapad U VELIKOM STRAHU, NATO se preračunao: Vojni analitičari izneli prognoze

Planeta -

Rusija proizvodi artiljerijske granate oko tri puta brže i najmanje četiri puta jeftinije od zapadnih saveznika Ukrajine.

Rusija će do kraja ove godine proizvesti gotovo 4,5 miliona komada artiljerijske municije, dok će SAD i Evropska unija zajedno proizvesti oko 1,3 miliona, pokazuje istraživanje konsultantske kompanije Bejn end Kompani, koje je prvi objavio Skaj Njuz.

Prosečna cena atiljerijske municije kalibra 155 mm, granata koje najčešće koriste članice NATO-a, iznosi oko 4000 dolara po komadu. Poređenja radi, Rusija za svoje oružane snage proizvodi granate od 152 mm po ceni od oko 1000 dolara.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorius nedavno je upozorio da Rusija već proizvodi više oružja i vojne opreme nego što joj je potrebno za rat protiv Ukrajine te da ubrzano puni svoja skladišta oružjem. Zapovednik estonskih odbrambenih snaga Martin Herem u intervjuu za Blumberg je još početkom godine ocenio da je NATO potcenio resurse i osoblje koje Rusija ima na raspolaganju. Herem je upozorio da bi Rusija mogla biti u poziciji da se uključi u "agresiju manjeg opsega" protiv država NATO-a ako se njeni resursi više ne budu koristili u Ukrajini.

Vojni stručnjaci sve više ističu da bi proizvodne linije u konačnici mogle odlučivati o ishodu rata u Ukrajini.

Osim opsežne domaće proizvodnje, Rusija takođe uvozi municiju i opremu iz Severne Koreje, Kine i Irana. Samo prošle godine Iran je u Rusiju poslao najmanje 300 tisuća artiljerijskih granata. Severna Koreja je od septembra u Rusiju poslala oko 6700 kontejnera s više od tri miliona artiljerijskih granata kalibra 152 mm ili 500.000 granata kalibra 122 mm. Kina takođe pruža ogromnu potporu ruskoj odbrambenoj industriji, u obliku zaliha mikroelektronike, što Rusiji omogućuje bržu proizvodnju oružja.

Nestašica municije dugo je bila razlog za zabrinutost u Ukrajini, a eskalirala je ove godine kad EU nije ispunila svoje obećanje da će Ukrajini isporučiti milion artiljerijskih granata, a unutrašnjo-političke razmirice u Vašingtonu dovele su do ozbiljnog kašnjenja paketa pomoći vrednog 61 milijardu dolara.

Spora proizvodnja municije i blokada isporuke vojne pomoći sprečile su napredak Ukrajine na bojnom polju. Ukrajinski vojnici upozoravaju da na njihov svaki ispaljeni metak Rusija ispali barem pet.

Municija, 0006088943
foto: Profimedia

Poručnik 57. brigade u Harkovskoj oblasti, gde je Rusija pokrenula novu ofanzivu 10. maja, rekao je za Skaj Njuz da njegovi vojnici moraju vešto da barataju svojim zalihama i koriste ih samo kad su sigurni da će pogoditi metu. "Često sa samo jednom, dve ili tri granate možemo potpuno uništiti metu", kazao je ukrajinski poručnik Kostjantin.

Podsetimo, nekoliko država članica EU i zemalja izvan bloka poduprlo je češku inicijativu, predloženu u februaru ove godine, za nabavku 800 hiljada granata za Ukrajinu. U martu je Brisel dodelio 500 miliona evra evropskim kompanijama da bi do kraja povećale svoje proizvodne kapacitete na dva miliona granata godišnje, a Ukrajina će takođe započeti s domaćom proizvodnjom granata od 155 mm prema NATO-ovim standardima, najranije u drugoj polovini ove godine.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:31

RUSI NE SMEJU U BELGORODSKU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE Obradović nema dilemu: Ukrajina od nje pravi Krim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track