Hrvati i Slovenci u svađi zbog stare štednje

Traže posrednika

Hrvati i Slovenci u svađi zbog stare štednje

Planeta -
Zvanična Ljubljana i Zagreb različito gledaju na rešavanje problema povrata novca štedišama Ljubljanske banke. Slovenija smatra da to pitanje treba rešavati u okviru sukcesije bivše SFRJ

ZAGREB - Hrvatska će predložiti Sloveniji da Banci za međunarodna poravnanja u Bazelu upute predlog za posredovanje u sporu u vezi sa vraćanjem novca hrvatskim štedišama bivše Ljubljanske banke, prenosi Hrvatski radio. Ovaj problem već dve decenije opterećuje međusobne odnose dve države, a nedavno je Slovenija zapretila da neće ratifikovati hrvatski pristupni ugovor s Evropskom unijom ukoliko ne bude postignuto zadovoljavajuće rešenje.

Zvanična Ljubljana i Zagreb različito gledaju na rešavanje problema povrata novca štedišama Ljubljanske banke. Slovenija smatra da to pitanje treba rešavati u okviru sukcesije bivše SFRJ, kao i da treba naći odgovarajuću ustanovu koja bi se tim pitanjem bavila. Zagreb, s druge strane, očekuje da se pitanje Ljubljanske banke rešava odvojeno i da ni na koji način ne bude povezano sa ratifikacijom hrvatskog ugovora u slovenačkom parlamentu.

Uz to Slovenija traži i da hrvatsko ministarstvo finansija povuče punomoć za tužbe koje su protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj uložile Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka. Na osnovu dogovora bivših premijera Hrvatske i Slovenije Jadranke Kosor i Boruta Pahora banci u Baselu bio je upućen predlog za posredovanjem u sporu, ali su pregovori tada propali.

U međuvremenu su mandat za traženje rešenja dobili finansijski stručnjaci Zdravko Rogić iz Hrvatske i France Arhar iz Slovenije, koji za dva danas treba ponovo da se nađu na Bledu. Tada će, kako saznaje Hrvatski radio, i zvanično biti objavljeno da se u rešavanje problema ponovno uključuje Banka za međunarodna poravnanja.

Zbog graničnih problema Slovenija je već blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU. Hrvatska će 28. članica EU postati 1. jula 2013. ali ugovor o pristupanju treba da potvrde i svih 27. država članica EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track