Asad obilazi Alep, naredio pojačanje od 30.000 vojnika
Foto: Rojters

Asad obilazi Alep, naredio pojačanje od 30.000 vojnika

Planeta -
Štampa tvrdi da je sirijski predsednik izdao naređenje da grad mora biti "očišćen"

ALEP - Sirijski predsednik Bašar al Asad obilazi Alep da bi lično video kako se odvijaju borbe između vladinih snaga i pobunjenika i naredio je uključivanje još 30.000 vojnika u bitku.

Ovaj list, koji je podržava Asada, tvrdi da je sirijski predsednik u zoru odleteo iz predsedničke palate u Damasku za Alep. On nije precizirao kog dana je Asadovo putovanje počelo, ali je naveo da se još nalazi u Alepu. Odluka o obilasku Alepa doneta posle izveštaja da je situacija u trgovinskoj prestonici Sirije postala veoma ozbiljna.

"Predsednik Asad je naložio jedinicama 5 i 6, koje, kako se procenjuje, imaju 30.000 vojnika i 2.000 oklopnih vozila, da se premeste iz Hame u Alep i izvrše napad na sve okupirane oblasti u provinciji Alep", piše libanski Al-Dijar.

Agencija Rojters, koja prenosi pisanje libanskog lista, nije mogla da proveri ovaj izveštaj iz nezavisnih izvora. Jedna osoba zaposlena u "Al-Dijaru" rekla je da list ima dopisnika u Alepu. Sirijski državni mediji ne pominju bilo kakvu posetu.

Pobunjenici su prošle nedelje pokrenuli novu ofanzivu kako bi zauzeli grad koji je do jula bio pod Asadovom kontrolom. Oni tvrde da kontrolišu najveći deo Starog grada u Alepu, ali pokušavaju da zadrže svoje pozicije koje su izložene teškoj artiljerijskoj vatri.

Pobunjeničke snage se nalaze u istočnom, a Asadove u zapadnom delu Alepa. U požarima izazvanim borbenim dejstvima izgorela je istorijska pijaca u Starom gradu koja se nalazi na listi svetske baštine.Opozicioni aktivisti tvrde da je od početka pobune protiv Asada pre 18 meseci poginulo 30.000 ljudi. U međuvremenu je pobuna prerasla u građanski rat.

Asad je držao Alep pod kontrolom tokom najvećeg dela pobune. Dok su se prodemokratski protesti širili, mnogi bogati trgovci i manjinske grupe su izabrali neutralnost strahujući od nestabilnosti.Sirijske vlasti pobunu nazivaju "terorističkom" zaverom koja ima podršku iz inostranstva. Libanski list tvrdi da je Asad tokom posete Alepu izdao naređenje da grad mora biti "očišćen", piše danas libanski list Al-Dijar.

http://www.youtube.com/watch?v=dSSdRxRt_R8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track