PROTEST: Okačio se o kupolu bazilike Svetog Petra
Foto: Yahoo

Protiv EU

PROTEST: Okačio se o kupolu bazilike Svetog Petra

Planeta -
Marčelo di Fičio vezao je kabl za ogradu i tako ostao da visi uz platformu uzvikujući "U pomoć! Dosta Monti, dosta Evropo! Dosta multinacionalne kompanije!"

RIM - Italijan Marčelo di Finicio popeo se na ogromnu platformu kupole Bazilike Svetog Petra kako bi protestovao protiv premijera Marija Montija i Evropske unije.

Video snimak prikazuje čoveka kako preskače preko ograda u blizini vrha kupole od 137 metara juče popodne, time šokirajuće brojne turiste, prenela je agencija Rojters.

Čovek je potom vezao kabl za ogradu i tako ostao da visi uz platformu uzvikujući "U pomoć! Dosta Monti, dosta Evropo! Dosta multinacionalne kompanije!".

Di Finicio je ostao na platformi do noćas, dok su vatikanska policija i vatrogasci pokušavali da pronađu način da ga bezbedno spuste na zemlju.

Aleks Đucio, prijatelj demonstranta, rekao je da je Di Finicio vlasnik bara na plaži, koji iznajmljuje kupačima ležaljke i suncobrane i da je ljut zbog direktiva EU i plana italijanske vlade da se licence za rad na obali dodeljuju na aukcijama od 2016. godine.

Radnici na plažama smatraju da će takav plan da favorizuje multinacionalne kompanije u odnosu na male, lokalne biznise.Di Finicio je već održao nekoliko protesta zbog tog plana i u julu se popeo na platformu Svetog Petra u julu, kada je tražio da razgovara sa italijanskim ministrom turizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja