Ginekolozi ženi namerno izvadili jajnike

Beč

Ginekolozi ženi namerno izvadili jajnike

Planeta -
Posle rutinskog pregleda kod ginekologa nad njom je izvršena sterilizacija. Kada je dobila da potpiše saglasnost za ovaj hirurški zahvat ona je lekarima rekla da ne želi da ga potpiše

BEČ - Austrijska nevladina organizacija, koja se bavi pomoći hendikepiranim, "Lebenshilfe" na meti je kritike pošto je optužena da je pre oko tri godine naterala jednu svoju štićenicu na sterilizaciju.

U izjavi medijima, žena čije se ime ne navodi, rekla je da joj je predočen dokument o saglasnosti, koji nije smela da pročita, i koji je morala da potpiše. Kako je objasnila, ona je naterana na sterilizaciju 2009. godine.

Inače ova žena, koja sada ima 34 godine, rođena je bez štitnih žlezda, i ujedno je, na osnovu traumatskih događaja tokom detinjska važila za hendikepiranu osobu. Nakon rutinskog pregleda kod ginekologa nad njom je izvršena sterilizacija. Kada je dobila da potpiše saglasnost za ovaj hirurški zahvat ona je lekarima rekla da ne želi da ga potpiše, ali je neko od medicinskog osoblja kazao da mora potpisati, jer će u suprotnom biti izbačena iz "Lebenshilfe".

Ona je objasnila da su joj pod narkozom izvađeni jajovodi, i da se od tada ne oseća kao prava žena."Izgubila sam poverenje u ljude. Bila sam tako razočarana i povređena", naglasila je ona.

Inače ova žena namerava da se zbog ovog slučaja obrati sudskim vlastima, jer sa momkom želi decu, a za to je potreban novi hirurški zahvat koji ne garantuje trudnoću.

Direktor "Lebenshilfe" Oliver Gosolist negirao je prisilnu sterilizaciju i kaže da je žena prihvatila ovaj zahvat.U Austriji se pre par meseci pojavila informacija da su vlasti do 2000.godine vršile sterilizaciju hendikepiranih lica, bez njihovog pristanka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track