Rusi sprečili usvajanje nacrta izjave UN o Siriji

Kriza zbog sukoba na granici sa Turskom

Rusi sprečili usvajanje nacrta izjave UN o Siriji

Planeta -
Očekivalo se da nacrt dokumenta bude usvojen "prećutnom procedurom ali Rusi su "narušili ćutanje"

UJEDINJENE NACIJE - Nacrt izjave UN u kojoj se osuđuje sirijsko bombardovanje Turske danas je zbog ruskih primedbi vraćen na konsultacije u Savetu bezbednosti, saopštile su diplomate. Očekivalo se da nacrt dokumenta bude usvojen "prećutnom procedurom - kada se tekst smatra prihvaćenim ako nijedna zemlja nema primedbi - ali Rusi su, kako je rekao britanski ambasadro Mark Lial Grant, "narušili ćutanje".

U nacrtu izjave se "na najoštriji način" osuđuje sirijski napad na Tursku i navodi da bombardovanje "predstavlja ozbiljnu pretnju za međunarodni mir i bezbednost", preneo je AFP. Predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je ranije danas da je "važno da Savet bezbednosti UN pokaže uravnoteženi pristup, zasnovan na realnim činjenicama". Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov naveo je da je Sirija priznala Rusiji da je napad bio "tragična nesreća" i da je "od vitalnog značaja da Damask to zvanično saopšti".

Sirija je dosta kasnije priznala bombardovanje u kojem je poginulo pet civila na turskoj teritoriji i obećala da se incident neće ponoviti, rekao je zamenik turskog premijera. Moskva se snažno protivi bilo kakavoj vojnoj akciji protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada i optužuje Zapad da podgreva sukob u Siriji time što omogućava priliv oružja opoziciji. Nemački ambasador pri UN Peter Vitig rekao je da njegova vlada smatra da je "važno da Savet deluje odgovorno i jedinstveno kako bi se izbeglo dalje raspirivanje" sukoba.

On je podsetio da je Berlin "snažno osudio sirijsko bombardovanje i istovremeno pozvao sve strane na uzdržanost". Američka abmasadorka Suzan Rajs je na pitanje novinara o ovom slučaju odgovorila time što je pozvala članice Saveta bezbednosti: "Hajde da radimo na tome" Turska je juče apelovala na Savet bezbednosti da preduzme "neophodnu akciju" kako bi prekinuo, prema formulaciji Ankare, "akt sirijske agresije na Tursku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track