Počeli lokalni izbori u BiH

Počeli lokalni izbori u BiH

Planeta -
U Republici Srpskoj se bira 58 opštinskih skupština, pet Skupština gradova, u Federaciji BiH 78 opštinskih veća

SARAJEVO/BANJALUKA - U Bosni i Hercegovini počeli su lokalni izbori na kojima građani biraju 135 načelnika opština i pet gradonačelnika. U Republici Srpskoj se bira 58 opštinskih skupština, pet Skupština gradova, u Federaciji BiH 78 opštinskih veća.

Na današnjim izborima glasa se i za poslanike u Skupštinu distrikta Brčko. Na izborima učestvuje 383 politička subjekta, odnosno 30 351 kandidata. Za lokalne izbore u BiH ukupno je upisano 3. 144. 296 birača.

Ovo izbori koštaće oko devet miliona maraka (oko 4,5 miliona evra), a za njihovo nadgledanje akreditovano je 1296 posmatrača.

Izbore nadgleda 1.296 posmatrača

Lokalne izbore, pete po redu u dejtonskoj BiH, koji su počeli jutros, nadgleda 1.296 posmatrača iz međunarodnih organizacija i predstavnika udruženja građana. Kako je izjavila portparolka Centralne izborne komisije Maksida Pirić, osam međunarodnih organizacija akreditovalo je 26 posmatrača, među kojima su dva iz Jermenije, sedam iz Liberije, jedan iz Slovenije, devet posmatrača iz britanske ambasade u Sarajevu, a četiri posmatrača je akreditovao Kongres lokalnih i regonalnih vlasti Saveta Evrope.

"Građani ne bi trebalo da propuste priliku da zacrtaju pravac svoje budućnosti. Glasanje je ključno za razvoj lokalnih zajednica nakon izbora", izjavila je portparolka Misije OEBS-a u BiH Mersiha Čaušević Podržić, poručivši da izbori nisu vreme da građani ostanu po strani. "Glasanje je način da pozovete političare na odgovornost za njihov rad. Snažna država zahteva angažman svih građana. Ne glasajući, prepuštate drugima odluku o svojoj budućnosti", rekla je Čaušević Podržić, preneli su mediji u BiH.

Biračka mesta biće zatvorena u 19 sati.

Pažnju javnosti najviše privlače izbori u opštini Srebrenica koja se nalazi na području Republike Srpske, a u kojoj, prema poslednjim procenama, živi 3.000 Bošnjaka i 2.000 Srba. Građani će u toj opštini za načelnika moći da biraju između dva kandidata - Ćamila Durakovića, bošnjačkog kandidata i Vesne Kočević, koja je zajednički kandidat devet srpskih stranaka.

Inače, veliki broj Bošnjaka je u proteklih nekoliko sedmica prijavio svoje mesto boravka u Srebrenici kako bi mogao da učestvuje na izborima i na taj način osigura većinu za bošnjačkog predstavnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track