Kod Laktaša pronađena bazilika iz 4. veka

Republika Srpska

Kod Laktaša pronađena bazilika iz 4. veka

Planeta -
Reč je vizantijskom gradu Kastelum Balkins, što potvrđuje da su Bakinci u četvrtom veku bili grad

BANJALUKA - U Bakincima kod Laktaša, u Republici Srpskoj, tim areheologa pronašao je gradinu iz četvrtog veka, u okviru koje su i zidine ranohršćanske bazilike. Reč je vizantijskom gradu Kastelum Balkins, što potvrđuje da su Bakinci u četvrtom veku bili grad.

Bazilika je duga 40, a široka 13 metara. Po dimenzijama to je najveća i najznačajnija bazilika pronađena na prostorima BiH.

"Na nalazištu se jasno vide episkopska stolica i sveštenička klupa, pa smo došli do zaključka da je ovo mesto bilo centar duhovnog života velike regije", rekao je arheolog Milan Đurević.On je kazao da su varvarska plemena krajem četvrtog veka, nadirući sa istoka, porušila baziliku, koja je obnovljena u periodu od 527. do 565. godine, za vreme cara Justinijana, odnosno u doba Vizantije.

Arheolozi tvrde da su ovde stolovali episkopi Andreas i Konstantinus.Na užem području oko bazilike nalaze se ostale vredne građevine, čije će iskopavanje uslediti na proleće.Arheolozi tvrde da bazilika i gradina u Bakincima nisu jedno arheološko nalazište i da se u blizini nalazi i nekadašnji rimski vojni logor "Ad fines".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track