Rođendan Putina uz slavlje pristalica i podsmeh opozicije
Foto: REUTERS

Nikom nije svejedno

Rođendan Putina uz slavlje pristalica i podsmeh opozicije

Planeta -
U Sankt Peterburgu, rodnom mestu Putina, privedeno je dvoje aktivista "Druge Rusije", koji su organizovali protestnu akciju povodom rođendana predsednika Putina

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin uz brojne čestitke političara i pristalica, ali i kritike opozicije, proslavlja 60. rođendan, što predstavlja starosnu granicu za penzionisanje u zemlji čijim je političkim životom dominirao proteklih 13 godina.

Ovo je deveti rođendan koji Putin dočekuje u Kremlju, a 14. od trenutka kada je prvi put došao na vlast, kao predsednik vlade 1999. godine.

Putinov portparol Jevgenij Pješkov je saopštio da je predsednik otputovao u rodni Sankt Peterburg, kako bi rođendan proslavio u krugu porodice i prijatelja.

Ruskom predsedniku je među prvima rođendan čestitao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je istakao Putinovu ulogu u razvoju integracionih procesa kao i "bogato iskustvo, životnu mudrost i principijelnost".

Putin je dobio i čestitku od Aleksandra Ankvaba, predsednika samoproglašene autonomije Abhazije čiju je nezavisnost Rusija priznala, kao i od gradonačelnika Mokve Sergeja Sobjanjina, koji je uverio Putina da za njegovu aktivnost na položaju predsednika građane Rusije vezuju "duboke pozitivne promene u životu zemlje".

Ruski premijer Dmitrij Medvedev čestitao je telefonom Putinu rođendan, a poklonio mu je knjigu Aleksandra Benoa o Carskom selu, izdatu 1910. godine, rekla je pres sekretar premijera Natalija Timakova.

Predsednik Državne dume Sergej Nariškin ocenio je, povodom Putinovog jubileja, da je on postavio visoke standarde profesionalizma koje treba da ispunjava svaki savremeni odgovorni lider, u zemlji i inostranstvu, "ako hoće da ima ugled i uspeh kao naš predsednik".

Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko istakla je - kada je Putin došao na čelo zemlje, ona je bila na ivici katastrofe, dok je sada zemlja blagostanja, "čak i po najstrožim međunarodnim kriterijumima".

Bivši ruski premijer Jevgenij Primakov smatra da je Putin optimalna ličnost za rukovođenje današnjom Rusijom, ali i naglašava da se zadaci koji se postavljaju pred zemlju razlikuju iz vremena njegovog prvog, drugog i aktuelnog predsedničkog mandata.

Prema rečima Primakova, Putin kao državnik zemlju vodi na principima, ne samo ekonomskog, već i političkog liberalizma.

Putinove pristalice su na svoj način obeležile njegov rođendan, koji se, kako je javila agencija Frans pres, pominje u svim vestima državne televizije.

Na moskovskoj izložbi naslovljenoj "Čovek najsrdačnije duše" očekuje se da će, između ostalog, biti izloženi crni labradori - psi iste rase kao i Putinova ljubimica Koni.

Pokret mladih "Maladoja gvardija", koji podržava ruskog predsednika, postavio je na svoj veb sajt video snimak žena koje su se okupile kako bi dočekale Putina sa rođendanskom tortom nakon što su učestvovale u nizu događaja povezanih sa njim.

Jedna od žena, odevena u hokejaški dres na čijoj poleđini piše "Putin", na snimku je prikazana kako daje gol na zamišljenoj utakmici Rusija-SAD, nakon čega navodno dobija SMS poruku od predsednika u kojoj piše "dolazim". Žena zatim zavodnički namiguje u pravcu kamere.

Ruska televizija NTV danas će, kako je javio AFP, u udarnom terminu emitovati emisiju u kojoj su njeni novinari tokom protekle nedelje pratili Putina u svim njegovim sportskim aktivnostima, između ostalog i na bazenu.

Opozicioni aktivisti su u međuvremenu na pojedinim Internet blogovima ismevali Putina, navodeći da se njegov imidž mladog i energičnog lidera više ne poklapa sa njegovim godinama.

"Lenjina su, kada mu je bilo 52, zvali 'deda Lenjin'", napisao je jedan član društvene mreže "Tviter", poredeći Putina sa ruskim revolucionarnim liderom Vladimirom Iličem Lenjinom, koji je preminuo u 54. godini.

U Sankt Peterburgu, rodnom mestu Putina, privedeno je dvoje aktivista "Druge Rusije", koji su organizovali protestnu akciju povodom rođendana predsednika Putina.

Kako javljaju ruski mediji, opozicionari su stali pored ulaza u metro u centru grada s plakatom "Putine, mi sve pamtimo" i, skandirajući parole "Rusija bez Putina", "Rusija će biti slobodna", zapalili dimnu bombu.

Prema nezavisnom itraživanju javnog mnjenja koje je sprovela agencija Levada, Putin, međutim, uprkos svojim godinama i dalje uživa popularnost kod ženske populacije.

U toj anketi je 20 procenata Ruskinja obelodanilo da bi se udale za Vladimira Putina.

Putina u penziju: Opozicija čestitala rođendan
Putina u penziju: Opozicija čestitala rođendan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track