Grčka će primiti 20.000 izbeglica iz Sirije
Foto: Rojters

Eskalacija krize

Grčka će primiti 20.000 izbeglica iz Sirije

Planeta -
Plan, nazvan "Joni" što je naziv prve kolonije antičke Grčke u Siriji, predviđa prihvatanje izbeglica "u posebnim centrima na ostrvima Krit i Rodos

ATINA - Grčka je spremna da primi do 20.000 sirijskih izbeglica po planu Ministarstva za javni red i u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija za prijem izbeglica, rečeno je u Ministarstvu.

"Pošto je stanje u Siriji nekotrolisano (...) Grčka kao članica Ujedinjenih nacija koja poštuje ljudska prava, ima plan da obezbedi gostoprimstvo za do 20.000 izbeglica iz Siriji" navodi Ministarstvo u pisanom odgovoru na pitanje AFP.

Plan, nazvan "Joni" što je naziv prve kolonije antičke Grčke u Siriji, predviđa prihvatanje izbeglica "u posebnim centrima na ostrvima Krit i Rodos", piše u saopštenju. Međutim, Grčka, kao članica Evropske unije, smatra da je prioritet "pružanje podrške susedima Sirije - Jordanu, Libanu i Iraku" koji snose najveći teret prihvatanja izbeglica, rekao je portparol grčkog Ministarstva inostranih poslova, Grigoris Delavekuras.

"Na evropskom nivou razgovaramo o sredstvima i fondovima koje možemo upotrebiti" za tu pomoć, a "još nismo stigli do razmatranja mogućnosti svake zemlje EU", rekao je on tokom preš-brifinga. Ministarstvo javnog reda je u borbi protiv ilegalne migracije najavilo stvaranje "četiri nove zatočenička centra na ostrvima na istoku Egejskog mora" i "jačanje nadzora pomorskih granica da bi se omeo dotok" ilegalnih migranata iz Turske. Od marta 2011. kada je počela pobuna protiv vlasti predsednika Sirije Bašara al Asada, poginule su 32.000 ljudi - kaže sirijska Opservatorije za ljudska prava prava (OSDH) u egzilu, a hiljade izbeglica su u Turskoj i Jordanu.

Tradicionalno proarapska i blizu Bliskog istoka, Grčka je nedavno pomogla hiljadama Libijaca ranjenih tokom sukoba u njihovoj zemlji 2011. godine. Grčka i sama u krizi, jedva izlazi na kraj s prilivom ilegalnih migranata u tranzitu ka Zapadnoj Evropi, koji stižu preko njene granice s Turskom.

Evropske vlasti i nevladine organizacija za zaštitu ljudskih prava su više puta kritikovale Grčku što nema adekvatne objekte za smeštaj migranata. Od avgusta konzervativni ministar javnog reda Nikos Dendias vodi akciju pod nazivom "Ksenios Zevs" za suzbijanje ilegalne migracije, uz proveru identiteta, hapšenje i proterivanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track