Pikaso, Matis, Mone i Gogen volšebno nestali
Foto: Reuters

Pljačka u Holandiji

Pikaso, Matis, Mone i Gogen volšebno nestali

Planeta -
Lopovi odneli i Matisovu "Devojku koja čita". Policija istražuje način na koji su uspeli da uđu

HAG - Sedam slika, uključujući dela Pabla Pikasa, Anrija Matisa, Kloda Monea i Pola Gogena, ukradena su noćas iz muzeja Kunsthal u Roterdamu, saopštila je holandska policija.

"Jutros je sedam umetničkih dela ukradeno iz muzeja Kunsthal u Roterdamu. U saglasnosti s vlasnicima policija sada može da objavi njihove slike", navodi se u saopštenju policije uz koje su priložene slike ovih dela.

Ranije danas saopšteno je da je više vrednih slika odneto iz muzeja Kunsthal, ali u interesu istrage tada nije saopšteno o kojim je delima reč, ni ko su njihovi autori.

"Istražujemo na koji su način uspeli da uđu", kazala je tada portparolka policije Patricija Vesels.Holandska novinska agencija NOS javila je da je Matisova slika "Devojka koja čita" među odnetim delima.

Bi-Bi-Si (BBC) je naveo da je u muzeju, u okviru proslave dvadesetogodišnjice te ustanove, bila izložba slika iz Fondacije Triton. Fondacija Triton ima kolekciju avangardne umetnosti i u Kunsthalu su izložena dela od preko 150 čuvenih umetnika, uključujući Pola Sezana, Salvadora Dalija, Roja Lihtenštajna i Endija Vorhola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track